Vučić: Verujem u veću bliskost srpskog i bošnjačkog naroda u budućnosti

Vučić: Verujem u veću bliskost srpskog i bošnjačkog naroda u budućnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Bosnom i Hercegovinom i da će to biti politika koju će graditi u budućnosti.

Vučić: Verujem u veću bliskost srpskog i bošnjačkog naroda u budućnosti
Screenshot

Verujem u veće razumevanje koje mi se čini da je postignuto unutar BiH između Srba i Hrvata. Verujem u veće razumevanje i veću bliskost između srpskog i bošnjačkog naroda u budućnosti, ma gde oni da žive, rekao je Vučić za Dnevni avaz.

On je ocenio da nema granica u saradnji ove dve zemlje. “Možemo da postignemo mnogo toga. I politički možemo da postignemo mnogo. Naš zajednički glas u Briselu znači mnogo”, konstatovao je Vučić.

On je naveo da zna da u BiH, ne računajući Republiku Srpsku, ne postoje simpatije za gotovo bilo koga u Srbiji ko je politički relevantan, a posebno da nema simpatija bilo kakvih prema njemu i politici koju vodi.

Ali, ako bismo stvari racionalizovali i ako bih vas upitao, a kada sam to i na koji način uvredio BiH i kada i na koji način nisam podržao BiH, to biste mi već teže odgovorili, rekao je Vučić.

On je naglasio da je njegova saradnja i dobri odnosi sa liderom SNSD Miloradom Dodikom, koji je i srpski član Predsedništva BiH, nešto što se podrazumeva. “To je naš posao, a to nema veze sa onim kakav je moj odnos prema bošnjačkom narodu i prema BiH”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Srbija koristiti Republiku Srpsku u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, Vučić je odgovorio da je sve to komplikovano na različite načine toliko da ne bi mogao o tome da govori.

“Zato se začudim kad od pojedinih bošnjačkih političara vidim kada im srce krene i kažu: ‘Kosovo je za nas nezavisno’. To je najmanje trebalo da se čuje od bošnjačkih političara. Jer, kako ćete da objasnite političarima u Republici Srpskoj nešto drugo. Pustite da to reše kompromisnim putem Beograd i Priština”, poručio je on.

Vučić smatra da bi “svi iz Bosne trebalo da se sklone iz te priče”. “Ali, i kada kažem da podržavam teritorijalni integritet BiH, ja to stvarno mislim”, napomenuo je.

Vučić: Verujem u veću bliskost srpskog i bošnjačkog naroda u budućnosti
Screenshot

On je rekao da će podržati inicijativu otvaranja konzulata BiH u Novom Pazaru i da u tome ne vidi nikakvu zaveru.

Komentarišući pobedu na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, Vučić je naveo je da nije očekivao ovoliki uspeh, da je ponosan što je kampanja bila najčistija i što je opozicija imala deseterostruko više prostora nego 2012. godine.

On je rekao da će se videti ko će sve biti opozicija, a ko vlast u Skupštini Srbije.

Tek ćemo da vidimo kako će biti nova vlada formirana, ko će biti u novoj vladi, te ćemo tada moći da znamo ko je vlast, a ko opozicija, istakao je Vučić.

On je izrazio nadu da će uspeti da očuva mir i stabilnost, ali da će se i ekonomski prosperitet Srbije još ubrzati, baš onako kako je predviđeno u planu “Srbija 2020-2025. godine”.

Mi gradimo naš put prema Banjaluci i Sarajevu. Uskoro ćemo da raspišemo tender za gradnju ovog drugog dela puta prema Višegradu da bismo mogli i iz centralne Srbije, a ne samo iz Beograda, da brzo dođemo do Sarajeva, najavio je Vučić.

Fonet

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Vučić posle sastanka sa Putinom: Dobio sam određene savete (VIDEO)

Uto jun 23 , 2020
Vučić posle sastanka sa Putinom: Dobio sam određene savete (VIDEO) Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da su imali veoma dobar razgovor o […]