Svi državni funkcioneri u Severnoj Makedoniji će dva meseca primati minimalac

Vlada Severne Makedonije odlučila je da predsednik države, premijer i svi drugi izabrani i imenovani funkcioneri u aprilu i maju prime minimalnu platu od 14.500 denara (234 evra).

To je, kako je saopšteno, jedna od 17 mera drugog paketa ekonomskih mera za borbu protiv krize izazvane pandemijom koronavirusa koji je donet da bi se sačuvalo što je moguće više radnih mesta građana i da bi se pomoglo privredi.

Smanjenje plate na “minimalac” se ne odnosi na administraciju i imenovana lica u zdravstvu, već su tom merom obuhvaćeni predsednici države, parlamenta i vlade, zamenici ministara, državni sekretari, direktori državnih institucija, poslanici, gradonačelnici, dok predsednici i članovi upravnih i nadzornih odbora javnih instutucija neće primati nadoknadu za vreme trajanja krize.

Jedna od mera je da država u aprilu i maju, uz određene uslove, finasijski podrži kompanije koje su upale u krizu zbog epidemije koronavirusa do visine minimalne plate po radniku mesečno, srazmerno ostvarenim efektivnim satima provedenim na poslu.

“Ovom merom se podržava likivdnost poslodavaca u privatnom sektoru, odnosno smanjuju se njihovi troškovi za plate u funkciji zaštite radnih mesta radnika u uslovima krize”, navodi se u saopštenju.

Među merama koje je u utorak usvojila Vlada Severne Makedonije je i da za april i maj obezbedi minimalne plate od 14.500 denara za “sve sportske radnike zaposlene u sportskim udruženjima” i za “141 slobodnog umetnika”, kojima će Ministarstvo kulture obezbediti i doprinose.

Makedonskim kompanijama je obezbeđena beskamatna kreditna linija od novih osam miliona evra, pored ranije odobrenih 5,7 miliona evra, a te nove kredite će moći da uzmu mikro, mala i srednja preduzeća.

Razvojna banka Severne Makedonije će, navodi se, preko komercijalnih banaka plasirati 50 miliona evra povoljnih kredita za zaštitu likvidnosti kompanija.

Izvor: N1

Novinar

Vaš komentar

Next Post

Vučić se ne oseća dobro, obratiće se u naredna dva dana

Uto mar 31 , 2020
Predsednik Srbije ne oseća se dobro, rekao je danas ministar Siniša Mali i dodao da Aleksandar Vučić zato danas ne predstavlja mere podrške srpskoj privredi. Mali je najavio da će […]
%d bloggers like this: