Potpisano u Atini: Grčki lovci će čuvati makedonsko nebo

Potpisano u Atini: Grčki lovci će čuvati makedonsko nebo

Ministarstva odbrane Severne Makedonije i Grčke danas su u Atini potpisala tehnički aranžman, na osnovu koga će grčke Vazduhoplovne snage sprovoditi „Er polising“ i čuvati makedonsko nebo, prenosi portal „Plusinfo“.

MINISTRY OF DEFENCE

Aranžman koji su potpisali načelnik Generalštaba Severne Makedonije general Vasko Gjurčinovski i načelnik odbrane Grčke general Hristos Kristodulu predstavlja ozvaničenje misije „Er polising“, koja će biti realizovana u koordinaciji sa NATO, saopštavaju iz makedonskog Ministarstva odbrane.

Potpisani aranžman proizlazi iz novog Sporazuma za saradnju u oblasti odbrane između Skoplja i Atine, koji je potpisan od strane makedonske ministarke odbrane Radmile Šekerinske i bivšeg ministra odbrane Grčke Evangelosa Apostolakisa tokom zvanične posete bivšeg premijera Grčke Aleksisa Ciprasa Severnoj Makedoniji.

U maju ove godine grčki lovci F-16 realizovali su dva preleta u vazdušnom prostoru Severne Makedonije, kao prve probne prelee za potrebe NATO misije „Er polising“, u cilju provera komunikacija i radarske pokrivenosti makedonskog neba.

Potpisano u Atini: Grčki lovci će čuvati makedonsko nebo

Makedonski mediji navode da misija „Er polising“ predstavlja ekskluzivnu dobit, koja važi samo u državama-članicama NATO i uključuje korišćenje sistema za praćenje vazdušnog prostora i upravljanje sistemom komande i kontrole vazduhoplovnih snaga sa snagama i sredstvima za protivvazdušnu odbranu, uključujući i borbene avione. Cilj je zaštita integriteta vazdušnog prostora zemalja članica NATO, preneo je Tanjug.

Crna Gora je tokom pristupanja u NATO takođe potpisala tehnički sporazum za „Er polising“ sa Grčkom i Italijom.

Izvor: Sputnjik

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Naša najplodnija žitnica postaje pustinja?

uto okt 1 , 2019
Naša najplodnija žitnica postaje pustinja? Beograd — Zbog alarmantnog opadanja organske materije, pogotovo u Vojvodini, gde se nalazi oko 1,7 miliona hektara oranica, njive bi uskoro mogle da postanu neplodne. […]