Odluka suda u Hrvatskoj: Istopolni parovi mogu da usvajaju decu

Odluka suda u Hrvatskoj: Istopolni parovi mogu da usvajaju decu

Image by Bhakti Kulmala from Pixabay

Nakon duge pravne bitke, hrvatski sud doneo je odluku da istospolni par ima pravo da postane hranitelj. Reč je o presudi koju borci za LGBT prava nazivaju „istorijskom“.

Piše: Balkaninsight.com/Anja Vladisavljević

Zagrebački Upravni sud u četvrtak je presudio da istospolni par, Ivo Segota i Mladen Kozić, imaju pravo da postanu usvojitelji.

Udruženje porodica Rainbow, koje okuplja LGBT parove i pojedince koji imaju ili žele da imaju decu, pozdravilo je presudu u petak.

„Ovo je prvi put da je sud u Republici Hrvatskoj podržao međunarodnu sudsku praksu i presude Evropskog suda za ljudska prava, prema kojima se istopolni parovi moraju jednako pravno tretirati kao heteroseksualni parovi“, navodi se u saopštenju.

Odluka obavezuje Ministarstvo za demografiju, porodicu i socijalnu politiku, koje je u početku odbilo njihov zahtev da budu usvojitelji, da postupak ponove u roku od 60 dana i donesu novu, nediskriminatornu odluku o svom slučaju, piše Anja Vladisavljević za Balkaninsight.

Danas

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Cvetanović i Kip Lajt: Leskovac plaća po 60 evra za zamenu JEDNE sijalice javne rasvete!

Pet dec 20 , 2019
Cvetanović i Kip Lajt: Leskovac plaća po 60 evra za zamenu jedne sijalice javne rasvete! Najveći problem građana Srbije je to što žive u mraku. Srećom, veliki broj lokalnih funkcionera […]
%d bloggers like this: