MUP Crne Gore odbio da dodeli azil Saši Sinđeliću

MUP Crne Gore odbio da dodeli azil Saši Sinđeliću

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore odbilo je zahtev za dodelu azila Saši Sinđeliću, svedoku saradniku u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Screenshot

MUP je utvrdio da je Sinđelić, zbog krivičnog dela koje je počinio pre ulaska u Crnu Goru, a za koje je zaprećena kazna od pet ili više godina, isključen od prava na azil.

MUP Crne Gore je odbio zahtev za dobijanje međunarodne zaštite Sinđeliću koji je u toku postupka po zahtevu za dobijanja azila saslušan u dva navrata i izneo činjenice i okolnosti zbog kojih je zatražio zaštitu u Crnoj Gori, a koje nisu mogla bitno uticati na donošenje drugačije odluke, navodi se u obrazloženju Ministarstva.

Protiv tog rešenja Sinđelić može podneti tužbu Upravnom sudu, u roku od 15 dana od dana dostavljanja odluke.

Podgorički Viši sud je 6. septembra ocenio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sinđelića Hrvatskoj zbog izdržavanja zatvorske kazne duge 21 godinu na koju je osuđen zbog ubistva u toj državi. Sinđelić je nedavno, pod nepoznatim okolnostima, juna ove godine iz Srbije nelegalno ušao u Crnu Goru.

Zahtev Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića upućen je još dok je trajao sudski postupak za pokušaj terorizma u okviru kojeg je Sinđelić bio ključni svedok Specijalnog tužilaštva u dokazivanju odgovornosti okrivljenih za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine.

Viši sud u Podgorici je 9. maja prvostepeno osudio dvojicu ruskih državljana, osam državljana Srbije, dva funkcionera opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Crnoj Gori i njihovog vozača na preko 68 godina zatvora. Oni su osuđeni za planiranje i pokušaj nasilnog rušenja vlasti, proglašenje pobede DF na izborima kako bi se sprečio ulazak Crne Gore u NATO.

Zbog činjenice da je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za ubistvo, advokati okrivljenih su tokom postupka dovodili u pitanje kredibilitet Saše Sinđelića kao ključnog svedoka tužilaštva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izvor: N1

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Srbija će zabraniti maloletničke brakove

Sre sep 11 , 2019
Srbija će zabraniti maloletničke brakove To će biti omogućeno izmenama i dopunama Porodičnog zakona, saznaje “Politika” u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kako u razgovoru za Politiku […]
Srbija će zabraniti maloletničke brakove
%d bloggers like this: