Mihailo iz Crne Gore: Susedi, pazite da se ne skupite u Beogradski pašaluk

Mihailo iz Crne Gore: Susedi, pazite da se ne skupite u Beogradski pašaluk

Vlasti u Crnoj Gori moraju da prestanu da se igraju demokratije, pregovaraju s crkvom oko državnih pitanja, saopšteno na Cetinju na tribini tzv. Crnogorske pravoslavne crkve, prenosi RTCG.

Youtube/Atlas TV Montenegro

– Vlast mora da brani nezavisnost i slobodu Crne Gore i nijedan interes ne sme da bude važniji od opstanka države – rečeno je na tribini.

Mitropolit Mihailo poručio je onima koji, kako kaže, ruše CPC i Crnu Goru da se pozabave pitanjima svoje države.

– Dragi prijatelji, susedi naši, povedite računa o Srbiji, o Srpskoj republici, Vojvodini, da se ne skupite na Beogradski pašaluk. A država Kosovo i Albanija, to su vaši i naši susedi – rekao je Mihailo, prenosi RTCG.

Nedopustivo je, kaže akademik Radovan Radonjić, da su svim pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori dostupne naše svetinje, osim Crnogorcima.

– Koja to Venecijanska ili druga komisija ima pravo da se meša u stvari koje su isključivo crnogorske – upitao je Radonjić.

Obaveza države Crne Gore je, kažu, da nakon obnove nezavisnosti utemelji i autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

– Država Crna Gora je propustila nekoliko vozova, i bez obzira na to što se nisu stvorili bili uslovi da se malo ažurnije poradi na obnovi CPC, mislim da predugo država trpi prst u oku od strane SPC – rekao je publicista Danilo Burzan.

Mihailo iz Crne Gore: Susedi, pazite da se ne skupite u Beogradski pašaluk

Žarko Đurović, protoprezviter CPC, kazao je:

– Nama po rođenju, poreklu i nacionalnoj pripadnosti Crnogorcima, dosta je više priče da smo Srbi.

– Posebno kad tu priču puštaju u javnost zagriženi pripadnici elitnih krugova i SPC, komšijske zemlje Srbije sa kojom smo živeli u državnoj zajednici – rekao je Đurović.

Ukoliko se ne reši pitanje CPC, učesnici skupa poručuju da će pokrenuti odgovornost za veleizdaju zemlje koja je učinjena, kako kažu, predajom dela crnogorske državne i društvene teritorije stranom pravnom licu, mimo zakona, ikakvog prava i konsultacije sa građanima.

Izvor: Vesti online

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Fejsbuk ukinuo brojanje lajkova

Sub sep 28 , 2019
Fejsbuk ukinuo brojanje lajkova Stručnjaci za mentalno zdravlje su procenili da opcija lakovanja može da izazove veliki stres kod korisnika. Sledeći primer Instagrama, i Fejsbuk je od danas počeo da […]
Fejsbuk ukinuo brojanje lajkova
%d bloggers like this: