Zeman: Postaviću pitanje da li je moguće povući priznanje Kosova; Petšiček: Zeman govori u prazno

Zeman: Postaviću pitanje da li je moguće povući priznanje Kosova; Petšiček: Zeman govori u prazno

Predsednik Češke Miloš Zeman najavio je danas u Beogradu da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi Politika.

Upitan da li Srbija može očekivati da neka država EU u narednom periodu ipak razmisli i revidira svoj stav o nezavisnosti Kosova, Zeman je rekao da on nije diktator i ne može da nametne svoj stav, ali da je ono što može da uradi to da za mesec dana na savetovanju vlasti postavi pitanje da li je moguće povući priznanje, preneo je Tanjug.

Češki ministar inostranih poslova Tomaš Petšiček izjavio je da ne vidi razlog zašto bi Češka povlačila priznanje Kosova.

Zeman: Postaviću pitanje da li je moguće povući priznanje Kosova; Petšiček: Zeman govori u prazno
Pixabay

On je dodao da će, iako ne vidi povod za raspravu u tome, rado razgovarati sa češkim predsednikom Milošem Zemanom, koji želi da pokrene pitanje povlačenja češkog priznanja jer “ne voli Kosovo”.

“Iako ne vidim u ovom trenutku razlog za takvu debatu, jer se situacija na Balkanu nije nikako dramatično promenila rado ću o njegovom mišljenju razgovarati sa predsednikom. Češka podržava zemlje Zapadnog Balkana, dakle i Srbiju na putu u Evropsku uniju. Kosovo smo 2008. godine priznali de jure i u interesu je naše bezbednosti i transparentnosti naše spoljne politike da tu ništa ne menjamo”, kazao je Petšiček češkom listu Pravo, prenosi B92.

Predsednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Radek Vondraček saopštio je povodom Zemanove izjave u Beogradu da je predsednik Zeman samo predstavio svoje mišljenje koje zastupa već dugo i da ga razume, ali da bi Češka pre trebalo da podržava dijalog i saradnju u regionu Zapadnog Balkana i da bi o tome trebalo da razgovaraju češki zvaničnici na sastanku za mesec dana koji je pomenuo u Beogradu Zeman.

“Povlačenje priznanja je stvar svake suverene države, isto kao i priznanje. Ali ne smatram da bi nekako pozitivno pomerilo ili rešilo stanje na Kosovu”, poručio je šef donjeg doma parlamenta iz vladajuće stranke ANO Radek Vondraček.

Predsednik gornjeg doma parlamenta, Senata, Jaroslav Kubera kazao je danas da će to biti debata ni o čemu, jer je predsednik Zeman samo to izjavio da se dopadne Srbima, a nema nikakvu moć da nešto po tom pitanju uradi.

Na to da ima samo ceremonijalnu ulogu i da se za spoljnu politiku ne pita šef države već vlada podsetio je danas u Beogradu i češki ministar unutrašnjih poslova, Jan Hamaček koji je u pratnji predsednika Zemana takođe u Beogradu.

“Stav predsednika prema Kosovu je dugo već poznat. Spoljna politika je u nadležnosti vlade. O priznanju je odlučila vlada Mireka Topolaneka. Bilo kakvi drugi koraci su opet u nadležnosti vlade”, kazao je Hamaček.

Zeman: Postaviću pitanje da li je moguće povući priznanje Kosova; Petšiček: Zeman govori u prazno

Opoziciona Hrišćanska demokratska unija – Češka narodna stranka nema ništa protiv da se pokrene rasprava o priznanju Kosova, jer u vreme kada je češka vlada 2008. godine Kosovo priznala češki demohrišćani bili protiv.

“Stranka je bila svesna da je to vrlo delikatna, osetljiva stvar. Vrlo pikantno je to iz usta predsednika, zato što kada je bio premijer, složio se kao premijer članice NATO da se bombarduje Beograd upravo zbog Kosova. Ne znam da li da na to gledam kao na nekakvo izvinjenje srpskom narodu za to što mu je učinio u prošlosti”, kazao je predsednik Odbora za evropska pitanja u donjem domu parlamenta, demohrišćanin Ondžej Benešik.

Lider čeških radikalnih nacionalista iz opozicione stranke Sloboda direktna demokratija, Tomio Okamura podržao je Zemanovu inicijativu i dodao da i njegova stranka odbija da prizna nezavisnost Kosova.

“Potrebno je da se ponovo razmotri odluka vlade koja je prošlosti priznala Kosovo. Mi smatramo da Češka ne bi trebalo da priznaje samozvanu državu koja je nastala na temeljima predstavnika terorističke organizacije”, kazao je Okamura, javlja češki javni televizijski servis ČT.

Tanjug, Beta

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Obrišite ovo sa Fejsbuka

Sre sep 11 , 2019
Obrišite ovo sa Fejsbuka SAMO DVA PODATKA SU DOVOLJNA ZA KRAĐU IDENTITETA Frank Abagnale jedan od najpoznatijih prevaranata na svetu, prema čijem je životu snimljen film „Catch Me If You […]
Obrišite ovo sa Fejsbuka
%d bloggers like this: