Srbija otvara novo poglavlje u pregovorima sa EU

Evropska unija otvoriće danas (utorak) novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa Srbijom, o slobodnom kretanju kapitala, javlja agencija Beta.

AP: Srbija započela pregovore o prijemu u EU 2014. ali je postigla mali napredak
Pixabay

Odluka o otvaranju poglavlja broj četiri u pregovorima sa Srbijom usaglašena je na sastanku Komiteta ambasadora stalnih predstavnika pri EU i Radne grupe za proširenje EU, a ono će biti otvoreno na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, po podne, na margini zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu.

U pregovorima o članstvu sa EU Srbija je do sada otvorila 17 od ukupno 35 poglavlja, od kojih su dva i privremeno zatvorena.

Ove godine otvoreno je samo jedno poglavlje, krajem juna, na Desetoj međuvladinoj konferenciji a reč je o poglavlju 9 koje se odnosi na finansijske usluge.

Inače, Srbija je u prethodnoj godini otvorila četiri pregovaračka poglavlja a u 2017. čak šest.

Zvaničnici Vlade Srbije su ranije izrazili nezadovoljstvo time što se otvara samo jedno poglavlje jer smatraju da je Srbija spremna i za otvaranje još tri poglavlja: o slobodnom kretanju radne snage, o transevropskim mrežama, o politici saobraćaja.

Izvori u Briselu su mišljenja da u ovom trenutku verovatno saglasnost o otvaranju više poglavlja teško da je mogla da se usaglasi imajući u vidu da u telima EU predstoji temeljita rasprava o predlozima za promenu „metodologije“ procesa proširivanja EU, na zahtev Francuske i nekoliko drugih članica Unije sa ciljem da proces proširivanja EU postane delotvorniji i „opipljiviji“ za građane zemalja-kandidata.

Izvor: Danas

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Erdogan: Grčka će platiti cenu svojih poteza

uto dec 10 , 2019
Memorandum o razumevanju kojim se navodno definiše morska granica između Turske i Libije izaziva „ozbiljnu zabrinutost“, kaže šef diplomatije EU Žozep Borel. – Jasno je da je taj dokument stvorio […]
Erdogan od danas u dvodnevnoj poseti Srbiji