1 od 5 miliona: SZS obećava lustraciju a prima kompromitovane bivše članove SNS u svoje redove

1 od 5 miliona: SZS obećava lustraciju a prima kompromitovane bivše članove SNS u svoje redove

Pokret “1 od 5 miliona” ocenio je da Savez za Srbiju (SzS) i druge opozicione organizacije ne bi u svoje redove trebalo da primaju kompromitovane bivše članove vladajuće stranke, a da bi u suprotnom lustracija koju bi sprovodili “vrlo verovatno bila selektivna i ne bi se odnosila na one koji bi uspeli na vreme da prebegnu”.

1 od 5 miliona: SZS obećava lustraciju a prima kompromitovane bivše članove SNS u svoje redove
Foto: 1 od 5 miliona

Predstavnici pokreta su pozdravili kreiranje “Bele knjige” o korupciji u Beogradu, ali i postavili pitanje da li će se iz nje izbrisati biografije onih koji su članstvo u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) “zamenili za pristupnicu (SzS)”.

“Da li su ispitane biografije onih bivših kadrova SNS-a koji su, videvši da im brod tone, pohrlili u stranke sadašnje opozicije? Sigurno da ima i tu poštenih ljudi, ali razdvaja li se žito od kukolja? Tako bismo imali samo ‘prepakivanje’. Kao što je posle pada Demokratske stranke sa vlasti SNS postala sigurna kuća za razne Vesiće i Trivanke, tako bi i neka nova vlast otvorila svoja vrata za pranje biografija raznih Belića, Soča i njima sličnih. Ponavljamo, tako se ne menja sistem”, navodi se u sapštenju.

Pokret “1 od 5 miliona” je, kako se navodi, “postavio pitanje i o vremenskom opsegu “bele knjige”, s obzirom da je potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović rekao da će ona biti “osnova za utvrdjivanje krivične odgovornosti gradskih funkcionera u prethodnih šest godina”.

“Zašto za samo poslednjih šest godina? Zašto ne i ranije? Da li je to onda replika naprednjačke prakse, koja je, pak, replika njenih prethodnika, po principu ‘kažnjavamo samo one koji nisu naši i koji nisu iz našeg vremena’? Da li je to pravda postala selektivna?”, dodaje se u saopštenju.

“1 od 5 miliona” traži od Vučića da ne pravi miting u Vranju

1 od 5 miliona: SZS obećava lustraciju a prima kompromitovane bivše članove SNS u svoje redove
Foto: 1od5miliona.rs

Pokret “1 od 5 miliona” zahteva od predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da obustavi pripreme za najavljeno “spontano okupljanje” više hiljada ljudi 30. maja u Vranju, novom žarištu koronavirusa, kojim Vučić planira da označi početak svoje predizborne kampanje.

Pokret tvrdi da SNS za okupljanje u Vranju planira, kao i do sada, da autobusima dovozi ljude iz drugih gradova. Oni su ocenili da je opasno što svoje mitingovanje režim zakazuje baš u Vranju, koje poslednjih dana važi za žarište koronavirusa.

“Već smo videli na primeru Valjeva kako izgleda takvo režimsko poigravanje ljudskim životima, kada je na početku epidemije Vučić doveo “spontano okupljene” da mu aplaudiraju ispred Krušika, a potom je ovaj grad postao srpski Vuhan”, navodi u saopštenju Pokret “1 od 5 miliona” i pita ko će biti kriv ako nakon Vučićevog mitingovanja dođe do još većeg skoka broja novozaraženih ne samo u Vranju, već i u celoj Srbiji.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Tadić: Zbog Đilasa sam izgubio izbore! On je "statirao u kukuruzu" umesto da radi svoj posao

ned maj 24 , 2020
Tadić: Zbog Đilasa sam izgubio izbore! On je “statirao u kukuruzu” umesto da radi svoj posao Osvrt: Osam godina od poraza na izborima, bivši predsednik Srbije optužio je beogradski odbor […]