U pripremi “Sablja” – serija o ubistvu Zorana Đinđića

U pripremi “Sablja” – serija o ubistvu Zorana Đinđića

Dvojac Goran Stanković i Vladimir Tagić priprema potpuno drugačiju priču. Onu o događaju koji je potresao Srbiju 12. marta 2003. godine

NAKON serije o izgubljenoj mladoj generaciji “Jutro će promeniti sve”, autorski dvojac Goran Stanković i Vladimir Tagić priprema potpuno drugačiju priču. Onu o događaju koji je potresao Srbiju 12. marta 2003. godine. Serija o ubistvu Zorana Đinđića zvaće se “Sablja”, a najverovatnije će se emitovati na RTS.

Tanjug

Scenario je još u fazi razvoja, a predstavljen je producentima na Filmskom festivalu u Sarajevu gde je opisan kao politički triler zasnovan na stvarnim događajima. U fokusu je novinarka koja istražuje ubistvo srpskog premijera u korumpiranom pravosudnom sistemu.

Vladimir Tagić, za “Novosti”, kaže da ubistvo Zorana Đinđića predstavlja prelomni trenutak novije srpske istorije.

– Posledice tog ubistva mi i danas osećamo i živimo. Njegova smrt je obeležila našu generaciju, a i čitavo naše društvo. Put kojim je ova zemlja mogla da ide zauvek je promenjen, a gde bi nas taj put vodio, mi danas možemo samo da nagađamo – primećuje Tagić.

U pripremi “Sablja” – serija o ubistvu Zorana Đinđića

Činjenica da su mišljenja o Zoranu Đinđiću podeljena, za autore ne predstavlja poteškoću. Naprotiv.

– To za nas predstavlja izazov. Njegova sudbina i tragični kraj definitivno su priča koja treba da bude ispričana – kaže Stanković, ali dodaje da lik premijera, mada prisutan u seriji, nije glavni junak: – Fokus naše priče je na dešavanjima nakon atentata i posledicama koje je taj čin ostavio na naše društvo. Serija je u ranoj fazi razvoja i odabir glumaca nam tek sledi.

“Sablja” je, kao jedan od pet projekata u ranom razvoju, predstavljena na forumu za kofinansiranje Cine Link Drama na Festivalu u Sarajevu. Na pitanje da li strani producenti “čitaju” ovu priču na drugačiji način nego mi, Tagić odgovara:

– Većina njih zna samo deliće onoga što se dešavalo, kada im se približi širi kontekst, počinju bolje da razumeju naše društvo i izazove s kojima se suočava.

Početak snimanja još nije zakazan, zasada je planirano osam epizoda, a autorski tandem se nada da će serija, kada za to dođe vreme, biti emitovana na RTS jer, svi se slažu – tamo ova priča i pripada.

PREGOVORI SA RTS

KAKO saznajemo na RTS, ideja za seriju potekla je sa njihove strane.

– Nakon uspešne saradnje sa autorskim timom serije “Jutro će promeniti sve”, RTS je predložio Vladimiru Tagiću i Goranu Stankoviću da razmišljaju o seriji o Zoranu Đinđiću. Dobili smo sinopsis pod naslovom “Sablja”, koji tretira period nakon ubistva premijera i sudbinu novinarke koja se bavi ubistvom. Na početku smo pregovora, ali predstoje dalje procedure koje prvenstveno podrazumevaju odobrenje scenarija i ostale standardne korake koji prethode realizaciji projekta – kažu u RTS.

Izvor: Novosti/ M. Dedić

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Ugljanin: Nećemo dozvoliti nasilje velikosrpskih jastrebova

Sre avg 21 , 2019
Ugljanin: Nećemo dozvoliti nasilje velikosrpskih jastrebova Predsednik SDA Sulejman Ugljanin rekao je da SDA na okruglim stolovima vlasti i opozicije u Beogradu predlaže da na idućim izborima Sandžak bude zasebna […]
%d bloggers like this: