Suzan Sarandon: Oskari se danas kupuju na prijemima i VIP projekcijama

Suzan Sarandon: Oskari se danas kupuju na prijemima i VIP projekcijama

Američka glumica Suzan Sarandon kritikovala je kulturu i način dodele nagrade Oskar, koja se danas, prema njenim rečima, kupuje viešemsečenim lobiranjem i novcem.

By GuillemMedina – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64390587

“Bila sam pet puta nominovana i jednom sam osvojila Oskara, ali u to vreme za to se nije morao trošiti novac”, rekla je glumica koja je prestižnu nagradu osvojila za ulogu sestre Helen u filmu Dead Man Walking 1995. godine.

“Tako nešto danas više ne bi bilo moguće”, dodala je Sarandon.

Ona je osudila kampanje lobiranja koje se vode šest meseci pre svečane dodele zlatnih i uključuju svečane prijeme i projekcije za VIP goste i razne uticajne osobe.

Suzan Sarandon (72) je svoje optužbe na račun dodele Oskara iznela na filmskom festivalu u Torontu, gde je premijerno predstavljen film “Blackbird” u kojem tumači ulogu majke koja je u terminalnoj fazi bolesti i želi eutanaziju. Glumica kaže da su njeni izgledi da osvoji Oskara za tu ulogu mali jer se “ne može takmičiti s pojedinim filmovima koje brane današnji Hariji Vajnstini”.

Suzan Sarandon: Oskari se danas kupuju na prijemima i VIP projekcijama

Filmovi koje je producirao taj supermoćni filmski producent bili su slavni sve do skandala kada ga je više od 80 žena, uglavnom glumica, optužilo za seksulano nasilje na koje su bile primorane zarad uloga.

Pre ovih optužbi Vajnstin je smatran majstorom lobiranja za Oskara zbog njegovog ogromnog uticaja i moći u filmskoj industriji. Legendarni su njegovi “blickrigovi” koje je vodio kako bi obezbedio Oskare za filmove “Zaljubljeni Šekspir” i “Artist”.

Filmski festival u Torontu je poslednjih godina postao neka vrsta odskočne daske za Oskare, pa su tako nagrade u Torontu, a zatim i Oskare za najbolji film osvojili “Oblik vode” i “Zelena knjiga: vodič za život”.

Izvor: N1

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Pompeo čestitao Severnoj Makedoniji Dan nezavisnosti

pon sep 9 , 2019
Pompeo čestitao Severnoj Makedoniji Dan nezavisnosti Američki državni sekretar Mak Pompeo čestitao je juče Severnoj Makedoniji 8. septembar, Dan nezavisnosti i izrazio podršku SAD za evroatlantske integracije. „U ime Vlade […]
Bugarski ministar odbrane: Makedonski jezik ne postoji; Blokiraćemo prijem u NATO i EU ako Zaev nastavi da to tvrdi