SAD će surovost nad životinjama kažnjavati sa do sedam godina zatvora

SAD će surovost nad životinjama kažnjavati sa do sedam godina zatvora

Američki Senat usvojio je zakon kojim se surovost prema životinjama proglašava krivičnim delom na nivou cele zemlje. Takozvani PACT – Zakon o sprečavanju surovosti i mučenja životinja, usvojen je jednoglasno. Zakonom koji je usvojen u Senatu, surovost prema životinjama postaje krivično delo na federalnom nivou, za koji sleduje novčana ili kazna do sedam godina zatvora.

Screenshot/ N1

Do nedavno, federalni zakon je zabranjivao samo borbe životinja, a surovost nad životinjama tretirao kao krivično delo samo ukoliko je taj čin zabeležen kamerom, u nameri da se snimak proda. Ipak, zakon nikada nije eksplicitno zabranjivao sam čin mučenja životinja.

Iako svih 50 američkih država imaju zakone o sprečavanju surovosti prema životinjama, ovako sveobuhvatan federalni zakon donet je prvi u istoriji zemlje. Borci za prava životinja pozdravili su tu promenu, a među njima Savez za humano spasavanje – jedna od najvećih takvih organizacija u SAD.

“Zakon PACT daje federalnim organima nepohodna sredstva da krivično gone počinioce teških dela surovosti prema životinjama. Ovde, u Distriktu Kolumbija slučajevi se često odnose na međudržavnu trgovinu, pošto smo tako blizu Virdžinije i Merilenda. Naši policajci istražuju hiljade slučajeva surovosti nad životinjama godišnje, a imali smo situacije u kojima bi pravda bila zadovoljena da je ovaj zakon bio na snazi”, rekao je Kris Šindler, potredsednik Saveza za humano spasavanje.

Novom merom se zabranjuje da se sisari, ptice, reptili ili amfibije namerno spaljuju, dave, guše, probadaju ili im se nanose bilo koje druge teške telesne povrede. Počinioci takvih dela se smatraju krivično odgovornim.

SAD će surovost nad životinjama kažnjavati sa do sedam godina zatvora

SAD će surovost nad životinjama kažnjavati sa do sedam godina zatvora
Screenshot/ N1

Prema podacima FBI, surovost nad životinjama je često povezana sa nasiljem prema ljudima. FBI je tek 2016. počeo da vodi evidenciju svih slučajeva surovosti prema životinjama, a predstavnici Saveza za humano spasavanje veruju da se svake godine dogode na hiljade takvih slučajeva.

Nisu svi, međutim, sasvim zadovoljni zakonom. Mnogi veruju da postoji još mnogo rupa u njemu, koje počinioci mogu da iskoriste.

“Razočaralo me je što je postalo uobičajeno da se prave izuzeci u slučaju tretmana životinja u poljoprivredi, lovu, nauci, pa čak i kod ubijanja životinja radi ishrane”, kaže Suzan Laum, direktorka Organizacije za zaštitu pasa u Virdžiniji.

Sada preostaje da predsednik Tramp potpiše PACT zakon. Predstavnički dom u oktobru usvojio je identičnu verziju ovog zakona, koji sada ide u Belu kuću, i očekuje se da će ga predsednik Tramp potpisati.

N1

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Trgovište: Ko je Grk i šta je investirao kad je fabrika potpuno opremljena? Još jedna prevara decenije?

pon nov 25 , 2019
Trgovište: Ko je Grk i šta je investirao kad je fabrika potpuno opremljena? Još jedna prevara decenije? Saopštenje Opštinskog odbora Narodne stranke u Trgovištu vam prenosimo u celosti: Opštinski odbor […]
Trgovište: Ko je Grk i šta je investirao kad je fabrika potpuno opremljena? Još jedna prevara decenije?