Lordan Zafranović: Filmski centar Srbije treći put nije podržao film “Djeca Kozare”

Režiser Lordan Zafranović izjavio je da je potpuno razočaran što Filmski centar Srbije treći put nije finansijski podržao snimanje njegovog filma “Djeca Kozare” o stradanju Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ali i poručio da će nastaviti da se bori za ovaj projekat.

Ističući da je to velika bitka za državni novac, Zafranović je naveo da reditelji koji ne lobiraju za svoje filmove i koji 24 časa dnevno ne rade na tim “spojevima” u takvoj utakmici nemaju nikakve šanse.

– To je izuzetan scenario koji je veoma aktuelan, a cijela priča oko ovog filma govori o nesređenoj situaciji unutar kinamatografije – rekao je Zafranović za “Večernje novosti”.

Prema njegovim rečima, konkursi su danas jedna “vučija jama” u kojoj se ljudi bore da dobiju novac jer više ne postoje nikakvi sponzori koji nešto unapred mogu da plate, pa je sve na državi.

– Zapravo, država je postala producent i zato je uticaj tih veza, lobija, politike neminovan. Veoma je teško da umjetnik koji ne želi da uđe u te vode dobije novac za film – navodi Zafranović.

On smatra da su pohvale koju su “Djeca Kozare” dobila i od ove konkursne komisije samo lep način da se neko eliminiše, dodavši da je pohvale, ali i odbijenicu dobio i u Hrvatskoj.

– Pojavićemo se, naravno i četvrti put na konkursu sve dok tema “Djeca Kozare” ne uđe u neki politički fokus i neko “odozgo” ne poželi da se taj film napravi – rekao je Zafranović.

Bez podrške Filmskog centra Srbije ostao je i film “Žetva” koji se bavi trgovinom ljudskih organa u “Žutoj kući” kojim je konkurisao američki reditelj Paul Kampf.

Izvor: Blic

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Pismo majke gimnazijalaca: Poštovani g. Šarčeviću, ako niste u solarijumu, dobro je da se niste setili da udžbenike pišu Beba Popović i Željko Mitrović...

Pet dec 13 , 2019
Aleksandra Ćurćić, majka dvoje gimnazijalaca, odlučila je da napiše pismo ministru prosvete Mladenu Šarčeviću. U pismu koje je okačeno na oglasnoj tabli u školi u Čačku ona se osvrnula na […]
Pismo majke gimnazijalaca: Poštovani g. Šarčeviću, ako niste u solarijumu, dobro je da se niste setili da udžbenike pišu Beba Popović i Željko Mitrović...
%d bloggers like this: