Svi koji šalju i primaju novac biće evidentirani u Registru

Svi koji šalju i primaju novac biće evidentirani u Registru

BEOGRAD – Ime svakoga ko šalje novac iz Srbije, bilo da je primalac u zemlji ili inostranstvu i svakoga kome novac stiže, od 1. juna sledeće godine naći će se u Jedinstvenom registru korisnika novčane doznake, pišu danas “Večernje novosti”.

Svi koji šalju i primaju novac biće evidentirani u Registru
Ilustracija

Uvođenje Registra predviđeno je izmenama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je u skupštinskoj proceduri.

Doznake se u javnosti uglavnom vezuju za prilive iz dijaspore i to najčešće iz Nemačke i drugih evropskih država gde radi najviše ljudi iz Srbije, koji novac šalju rođacima u zemlji.

“Novosti” navode da će biti “popisani” i građani koji su u prvih osam meseci ove godine iz inostranstva primili ukupno 2,29 milijardi evra na ime penzija, socijalnih primanja, radničkih doznaka, kao i pomoći i poklona iz inostranstva.

Registar će voditi Narodna banka Srbije, a podaci iz njega neće biti javno dostupni.

Novčana doznaka, objašnjava list, nije samo ona koja “legne” na račun u banci, već se odnosi i na usluge koje pružaju platne institucije, putem kojih novac može da se prima i šalje bez otvaranja računa.

Ovu uslugu u međunarodnom platnom prometu pružaju banke, platne institucije i JP “Pošta Srbije”, Vestern junion, Manigram i RIA Money transfer.

Svi koji šalju i primaju novac biće evidentirani u Registru

Kako se navodi u članku, osnovni cilj uspostavljanja registra je unapređenje efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca u vezi sa izvršenjem platnih transakcija.

“Centralnim vođenjem podataka omogućava se olakšani i brži pristup podacima o korisnicima novčanih doznaka kada je to neophodno za otkrivanje kriminalnih aktivnosti”, objašnjavaju u NBS.

Dodaju da više neće biti potrebno da se nadležni organi obraćaju svakoj platnoj instituciji pojedinačno, što za sobom nosi neblagovremenost u postupanju i odgovarajuće rizike.

U NBS ističu da će se na podatke iz Registra primenjivati odredbe zakona kojim se uređuje pružanje platnih usluga koje se odnose na poslovnu tajnu, kao i odredbe propisa kojima su uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Izvor: RTV

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Gajić: Stefanović se neće izvući, imamo dokaze o organizovanoj kriminalnoj grupi

pet nov 8 , 2019
Gajić: Stefanović se neće izvući, imamo dokaze o organizovanoj kriminalnoj grupi Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je da vlast nastavlja sa pretnjama da će pogoršati položaj njegovog […]
Gajić: Stefanović se neće izvući, imamo dokaze o organizovanoj kriminalnoj grupi

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds