Srbija sledeće godine zabranjuje uvoz vozila starijih od 10 godina?

Srbija sledeće godine zabranjuje uvoz vozila starijih od 10 godina?

Uvoz automobila starijih od 10 godina mogao bi da bude zabranjen sledeće godine, a kupci električnih kola bi trebalo da imaju subvencije, najavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

U prvih pet meseci u Srbiju je uvezeno 60.000 vozila, a procena je da je tek svaki osmi ili deveti automobil mlađi od 10 godina. Kada je reč o vozilima starijim od decenije, iz inostranstva se najčešće nabavljaju, “golf četvorka”, “golf petica”, “fijat punto”, “pežo 307”, “reno megan”, “sitroen C-4″… Ukoliko bi se obistinile najave ministra Trivana, ovom poslu bi uskoro došao kraj.

– Radimo na tome, i to ne zavisi samo od mene i mog Ministarstva, za to treba da se postigne konsezus u Vladi. Mene visoko drži svest da su pojedine zemlje u regionu već zabranile uvoz automobila sa najlošijim motorima. Crna Gora je zabranila uvoz automobila sa motorima euro 3 i 4, BiH sa motorima euro 3. Dakle, nema razloga da mi budemo na repu svega toga i mi već radimo na tome. Koliko ćemo brzo uspeti, ja se nadam da bismo već sledeće godine mogli da budemo u tome – izjavio je Trivan za “Mondo”.

Ministar je istakao i da su električna vozila budućnost, ali da je za takve četvorotočkaše neophodna infrastruktura.

– Sa kolegama iz drugih ministarstava treba da radimo na logistici – na punjačima. I o tome, takođe, razgovaramo i sa predstavnicima JP “Putevi Srbije” i sa ostalima koji su nadležni. Hajde da budemo pametni, hajde da uradimo unapred punjače. Imamo domaću pamet, imamo naučnike iz Niša koji su perfektni i koji bi uradili to jeftinije nego što bismo dobili sa Zapada – istakao je Trivan.

Srbija sledeće godine zabranjuje uvoz vozila starijih od 10 godina?

Prosek starosti automobila u Srbiji je između 16 i 17 godina, a to znači da se i dalje uvoze i voze vozila sa euro 3 motorima koja ulaze čak u 20. godinu. Miloš Petrović iz Asocijacije uvoznika vozila i delova pozdravlja najavu ministra, ali je i skeptičan.

– Ako bismo zabranili uvoz vozila starijih od 10 godina, to znači da bismo iz inostranstva nabavljali samo automobile sa euro 5 motorima. Tako je u Crnoj Gori. Međutim, ne znam koliko je to realno kod nas zbog socijalne priče jer na taj način zabranjujete ljudima da kupuju jeftine automobile – naglašava za “Blic” Petrović.

Zato, kako kaže, bolje je prvo eliminisati s ulice nebezbedna vozila ili takozvane ubice na točkovima.

– Mi već imamo odgovarajuće zakone i propise koje je potrebno samo primeniti. Po sadašnjem zakonu na tehničkom pregledu se meri i beleži emisija izduvnih gasova na svakom automobilu, a od maja 2020. godine svako vozilo koje prekorači emisiju izduvnih gasova neće moći da bude registrovano. Dakle, dovoljno je samo kontrola i primena prostora i vazduh i okolina biće nam čistiji – objašnjava Petrović.

Za pola godine kupljeno 250 električnih vozila

Ministar za zaštitu životne sredine nada se da će sledeće godine svi kupci električnih vozila imati subvencije. Ipak, bez obzira na to, kupovina ovih četvorotočkaša već raste.

– U prvoj polovini ove godine kupljeno je u Srbiji 250 električnih automobila bez ikakvih subvencija i olakšica. Očekuje se da do kraja godine bude kupljeno 500 ovih vozila. Neverovatno je da i dalje kupci nemaju nikakvih olakšica. Ako ništa drugo bilo bi logično da budu oslobođeni makar plaćanja PDV-a – kaže Miloš Petrović iz Asocijacije uvoznika vozila i delova.

Izvor: Blic/ Marko Tašković

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Irena Živković: Poželiš da jednom i ti budeš nečija pesma, a ne uvek jebeni pesnik

sub jul 20 , 2019
Irena Živković: Poželiš da jednom i ti budeš nečija pesma, a ne uvek jebeni pesnik Umoriš se. Od razumevanja drugih, zasmejavanja drugih, ćutnje ili priče drugima – zavisno od šta […]
Irena Živković: Poželiš da jednom i ti budeš nečija pesma, a ne uvek jebeni pesnik

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds