Mali: Od januara penzije veće za 5,9 odsto

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je apsolutno moguće ostvariti stopu rasta BDP-a od šest odsto, što je predviđeno budžetom za 2021. godinu.

Mali je na sednici skupštinskog odbora za finansije rekao da se budžet za 2021. godinu oslanja na dva stuba, jedan je nastavak podizanja standarda građana i posvećenost programu Srbija 2025. koji predviđa ulaganja od 14 milijardi evra u infrastrukturu, kao i prosečnu platu od 900 evra i penziju pd 430 evra do kraja 2025. godine.

Mali je u načelnom pretresu Predloga zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu kazao da se od 1. januara 2021.godine očekuje povećanje penzija od 5,9 odsto kao i povećanje plata za zaposlene u zdravstvu od pet odsto, odnosno za ostale zaposlene u javnom sektoru od 3,5 odsto i još dodatnih 1,5 odsto u aprilu 2021. godine.

Takođe, za vojnike od aprila dodatno povećanje od 10 odsto, kazao je Mali.

On je rekao da se 2021. godine povećava i minimalna zarada od 6,6 odsto.

„Usmereni smo ka tome da građani u najmanjoj meri osete teret ekonomske krize i važno nam je da nivo domaće tražnje ostavimo ili podignemo da bismo obezbedili privredne aktivnosti”, rekao je Mali, prenosi Tanjug.

Ministar je je kazao da je stopa rasta krajem 2019. godine iznosila 6,2 odsto, odnosno 5,2 odsto u prvom kvartalu 2020. godine kada se dogodio i karantin, te da je moguća stopa rasta BDP-a od šest odsto sledeće godine, upravo zbog velikog ulaganja u kapitalne investicije.

Ministar je podsetio da je Vlada Srbije zajedno sa NBS reagovala odmah nakon što je počela pandemija kovida 19 sa ciljem da se negativni efetki svedu na minimum i donet je paket mera u ukupnom iznosu od preko 700 miliona dinara, odnosno šest milijardi evra, što je 12,7 odsto BDP-a.

On je dodao da mali broj zemalja može da se pohvali efikasnom i pravovremenom pomoći, ističući da su to ocene MMF-a i Evropske komisije.

„Prvi put u istoriji dražava najveći teret krize preuzima na sebe i omogućava privredi da nastavi da živi”, istakao je Mali .

Ponovio je da će država 17. i 18. decembra isplatiti penzionerima pomoć u iznosu od po 5.000 dinara.

Dodao je da će biti isplaćena i po jedna minimalna zarada radnicima u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rent-a-kar agencijama.

Mali je podsetio je da predlog budžeta predviđa ukupne prihode od 1.336 milijardi, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budžeta iz 2020, kao i ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara, što je smanjenje od skoro 15 odsto u odnosu na rebalans budžeta.

„Projektovani deficit je 178 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a, što smo predvideli nakon pažljive analize. MMF je rekao da je to nivo deficita koji nam daje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u i pored povećanja ove godine zbog situacije sa koronom. Već naredne godine idemo ponovo ka smanjenju”.

Ministar ističe da predlog budžeta predviđa još veća ulaganja u poljoprivredu, kulturu i zdravstvo zbog izgradnje infrastrukture i nabavke opreme.

Kazao je da su na spisku investicija u 2021. godini, koji su predviđeni budžetom, nalaze mnogi projekti – izgradnja Moravskog koridora, autoput Preljina-Požega, autoputa Kuzmin-Sremska Rača, brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, autoput Niš-Pločnik, autoput Ruma-Šabac-Loznica.

Kaže da sledeće godine počinje izgradnja Fruškogorskog koridora, dok se za novi put „Vožd Karađorđe”, koji će povezati Šumadiju sa istočnom Srbijom, radi projekat koji će biti završen naredne godine, a realizacija počinje 2022. godine.

Mali kaže da posle više decenija u 2021. kreće projekat izgradnje metroa u Beogradu.

Zatim, izgradnja domovi zdravlja u Loznici, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci i Vranju.

Takođe, završetak KC Srbije u Beogradu, gradnja KC Vojvodine i KC Kragujevac, dodao je ministar.

„Radimo sve što je važno za kvalitet života građana, a pre svega putna i železnička infrastruktura”, naglasio je on.

Ističe da će biti završena i gradnja brze pruge Beograd-Novi Sad.

Mali naglašava da predlog budžeta predviđa ukupne kapitalne investicije od 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP-a za narednu godinu, dok su u 2010. bile svega 3,1 odsto.

„Upravo taj visok nivo kapitalnih investicija treba da omogući da ostvarimo planiranu stopu rasta naredne godine od šest odsto, kao i planirane visoke stope za naredne godine”, naglasio je ministar finansija.

Izvor: Politika

Novinar

Vaš komentar

Next Post

Bašta prirode-bašta vašeg zdravlja!

Sub dec 19 , 2020
Priroda leči i ozdravljuje, nema toga što prirodi nije moguće. Sasvim je izvesno da nam je Bog darovao prirodom lek za sve. Srbija može da se pohvali ogromnim prirodnim bogastvom […]
%d bloggers like this: