Javni dug Srbije uvećan za 370 miliona evra

Javni dug Srbije za period januar-mart 2020. godine uvećan je 370 miliona evra u odnosu na kraj 2019. i to na iznos od 24,7 milijardi evra, što je 52,8 brutonacionalnog prihoda (BDP), pokazuju podaci Parlamentarne budžetske kancelarije o analizi javnog duga.

Image by jorono from Pixabay

To povećanje odnosi se na period pre izbijanja pandemije koronavirusa i ekonomskog paketa Vlade Srbije od 5,1 milijardi evra za suzbijanje negativnih ekonomsih posledica korona krize.

Značajan deo ovog povećanja (115 miliona evra) odnosi se na nepovoljne kursne razlike, dok ostatak predstavlja neto zaduživanje na domaćem tržištu u iznosu od 225 milona evra.

Veći deo javnog duga odnosi se na dugoročne obveznice i to u iznosu od 12,8 milijardi evra, a manji deo na kredite međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada i to 9,6 milijardi evra.

Direktni dug Srbije nastao zaduživanjem, na kraju marta 2020. godine iznosio je 22,8 milijardi evra i u odnosu na kraj 2019. povećao se za oko 380 miliona evra, odnosno za oko 264 miliona evra, ukoliko se izuzme nepovoljan uticaj deviznih kurseva.

FoNet

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

BiH otvorila granice prema Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori

Pon jun 1 , 2020
BiH otvorila granice prema Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori Bosna i Hercegovina je otvorila svoje granice prema Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri […]
BiH otvara konzulat u Novom Pazaru
%d bloggers like this: