Dajmler prinuđen da povuče 60.000 mercedesa u Nemačkoj

Dajmler prinuđen da povuče 60.000 mercedesa u Nemačkoj

Nemačka agencija za automobile (KBA) je prisilila kompaniju “Dajmler” da povuče u servise na prepravku 60.000 dizel-automobila u Nemačkoj, za koje se sumnja da je proizvođač u njih ugradio softver za prevaru prilikom kontrole izduvnih gasova, piše list “Bild”.

“Istraga traje od aprila i potvrđujemo tu informaciju”, rekao je portparol “Dajmlera”.

Foto: Daimler Media

Taj proizvođač automobila je mesecima pod istragom nemačkih vlasti zbog modela “Mercedes-Benz GLK 220 CDI”, proizvedenih između 2012. i 2015. godine.

Softver koji oni imaju smanjuje emisiju štetnih čestica u izduvnim gasovima samo tokom kontrole, a potom se isključuje, te ta vozila na putu emituju više štetnih gasova nego što je dopušteno. Nemačke vlasti su prošle godine naredile “Dajmleru” da povuče na doradu u servisima 700.000 vozila prodatih širom sveta, uključujući 280.000 u Nemačkoj, radi uklanjanja ilegalnog softvera.

Firma se žalila na tu odluku.

Dajmler prinuđen da povuče 60.000 mercedesa u Nemačkoj

“Dajmleru” je od februara državni tužilac iz Štutgarta pretio finansijskim sankcijama zbog dizel-skandala.

Istraga u vezi s nizom takvih skandala je u Nemačkoj počela 2015. godine, kada je “Folksvagen” prvi priznao da je prevarnim softverom opremio 11 miliona vozila, od čega je 2,4 miliona prodato u Nemačkoj.

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Erdogan "izgubio" Istanbul: Gradonačelnik ipak Imamoglu

Ned jun 23 , 2019
Erdogan “izgubio” Istanbul: Gradonačelnik ipak Imamoglu Istanbul — Kandidat opozicione Republikanske narodne partije Ekrem Imamoglu pobedio je na današnjim izborima za gradonačelnika Istanbula, javila je televizija CNN Turk. On je […]
Erdogan "izgubio" Istanbul: Gradonačelnik ipak Imamoglu
%d bloggers like this: