Proslava 800 godina autokefalnosti SPC: Više od 3.000 vernika na službi

Proslava 800 godina autokefalnosti SPC: Više od 3.000 vernika na službi

Beograd/Budva — Više od 3.000 vernika prisustvovalo je službi osvećenja paraklisa Svetom Velikomučeniku Lazaru u manastiru Rođenja Presvete Bogorodice u Grbaljskoj Podlastvi.

Proslava 800 godina autokefalnosti SPC: Više od 3.000 vernika na službi
Pećka patrijaršija

U ovom manastiru danas je obeleženo 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Poglavar SPC patrijarh Irinej se, nakon liturgije koju je služio, obratio vernicima, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, prenosi portal IN4S.net.

U Grblju kod Budve patrijarh Irinej je rekao da je danas “veliki dan svete i blagoslovene zemlje Srbije i srpskih zemalja” i dodao da nije u prilici da duže govori zbog svog zdravstvenog stanja.

“Naša crkva je pre osam vekova dobila značajno priznanje da je postala autokefalna, da je postala ravna svim drugim velikim pravoslavnim crkvama, počevši od Jerusalima. To preveliko delo izdejstvovao je Sveti Sava, najveća ličnost naše crkve i države”, kazao je Irinej.

On je naveo da su Sveti Sava i Stefan Nemanja znali da bez samostalne crkve ne može biti samostalne države i da su postavili temelj srpske crkve i države.

“Zahvaljujući tom daru Božijem uspeli smo da preživimo strašni srednji vek. Nažalost, dopustili smo da nas drugi dele i svađaju i zato danas doživljavamo velika iskušenja. Ali budući da imamo temelj duhovni, imamo i veliku blagodat Božiju”, naveo je poglavar SPC.

Srpskom narodu je poručio da ne napušta svoja ognjišta.

“Neće Gospod dopustiti da nestanemo s lica zemlje. Sve što nam treba dao nam je. Zato upućujem apel vama prisutnima, a nadam se da će taj apel obići našu zemlju i otadžbinu: Ne ostavljajmo svoju blagoslovenu zemlju za koju su najveći sinovi dali doprinos njenom uspehu i napretku. Ne napuštajmo svoju otadžbinu. Mi smo blagosloveni narod i naša kultura i istorija ostavljaju čvrste temelje koji se ne menjaju od danas do sutra”, dodao je Irinej.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilihije kazao je da je danas veliki dan i pozdravio ambasadore, kako je rekao, “carske Rusije” i Srbije i predstavnike crnogorskih opštinskih vlasti.

“Daj Bože da današnje čudo Božije koje se dogodilo ovde da bude izmirenje braće i da se prekine krvavo bratoubilačko kolo. Da se svi nadahnemo duhom ove drevne svetinje i svetog kneza Lazara koji se žrtvovao”, kazao je Amfilohije.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i gradonačelnici Budve i Herceg Novog Marko, Bato Carević i Stevan Katić, prenosi IN4S.net.

Proslava 800 godina autokefalnosti SPC počela je sinoć svečanom akademijom u manastiru Rođenja Presvete Bogorodice, nastavljena je jutrošnjom liturgijom koju je služio Irinej, a završena susretom sa vernicima, nazvanim “Trpezom ljubavi”.

Irinej: Sačuvali smo veru, jezik, kulturu i državu

Srpski patrijarh Irinej izjavio je, povodom velikog jubileja – osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC), da taj događaj “predstavlja najznačajnije razmeđe” srpske istorije.

“Bilo je u prošlosti važnih događaja, ali ovaj koji proslavljamo, pored Kosovskog boja, za naš identitet, za istorijsko trajanje i put srpskog naroda sigurno je najznačajniji. Ta dva događaja konstituisala su dva zaveta, svetosavski zavet i svetolazarevski zavet, kojima je naš narod živeo vekovima, danas živi i živeće”, rekao je patrijarh u intervjuu datom za “Politiku” uoči puta u Crnu Goru, a koji list objavljuje u sutrašnjem broju.

Veliki jubilej, sticanje autokefalnosti 1219, SPC će obeležiti od 6. do 9. oktobra u manastiru Žiča, sedištu prvog arhiepiskopa samostalne srpske crkve, Pećkoj patrijaršiji i u Beogradu.

“U osam vekova koje sada sagledavamo, bilo je i uspona i padova, pobeda i poraza, tuge velike i radosti velike i, evo, Bog je dao i nama da u slavu našeg nebeskog zastupnika Svetog Save kažemo da smo sačuvali njegovu i našu veru hrišćansku, pravoslavnu, jezik, nacionalni duh, kulturu i državu”, istakao je Irinej.

Proslava 800 godina autokefalnosti SPC: Više od 3.000 vernika na službi

Dodao je da “ovih osam vekova srpski narod i njegova Crkva prilažu svetskoj hrišćanskoj, duhovnoj i kulturnoj baštini za pokoljenja koja dolaze”.

Patrijarh je govorio i o trenutnom odnosu Crkve i države, za koje je rekao da su sada “u uzlaznoj putanji”.

“Naravno da mi nemamo iluziju da se može vratiti vreme simfonije kako je bilo u Vizantiji i Nemanjićkoj Srbiji… Naravno, Srbija je danas sekularna država. Ustav definiše Republiku Srbiju kao svetovnu državu u kojoj su crkve i verske zajednice odvojene od države. Našem dobu je primeren princip kooperativne odvojenosti i saradnje”, rekao je Irinej.

On je, međutim, odbacio stav da Crkva nema pravo da se oglasi o po najvažnijim pitanjima i istakao da će ona “i dalje, kada smatra da je potrebno, posebno kada se radi o vitalnim pitanjima i identitetu naroda, njegovoj samosvesti, uvek i odlučno dati svoj glas”.

Poglavar SPC je rekao da je odnos države i crkve dobar u Srbiji i Republici Srpskoj, ali je ukazao na njen težak položaj, ne samo na Kosovu i Metohiji, nego i u Crnoj Gori.

“Mada u atmosferi praznika, moraću da pomenem i tragičnu situaciju u Crnoj Gori, koja je, ne manje nego Kosovo i Metohija srpska, klasična srpska zemlja”, rekao je patrijarh.

On je ocenio da je situacija u Crnoj Gori “tragična do apsurda”.

“Ne samo što je tamošnja vlast priznala Kosovo i Metohiju za nezavisnu državu, s prištinskim vlastima, koji su odreda bili pripadnici terorističke vojske, održava tesne odnose, nego se s Cetinja čak poseže za Metohijom i govori da ne pripada Srbiji već Crnoj Gori”, rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, “perfidnim i sistematskim pritiscima, zatiru srpski narod u Republici Crnoj Gori, a neki krugovi istovremeno ističu teritorijalne pretenzije prema Srbiji”.

Patrijarh je ukazao i da se nijedno pitanje, nijedan problem, kako “svekoliko iskustvo Crkve Hristove uči”, pa ni ovako važan kao što je pitanje Kosova i Metohije “niti nastaje, niti se trajno može rešiti posebno, prtikularno”.

On je podsetio da je zato Sveti arhijerejski sabor uputio “poziv svim političikim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena”.

“Sabor je svesrdno podržao svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru Kosova i Metohije kao južne pokrajine Srbije”, zaključio je patrijarh Irinej u intervjuu za “Politiku”.

IZVOR: BETA, TANJUG, B92

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Muk vlasti na Haradinajevu izjavu da je Srbija tokom pregovora tražila 950 km2 Kosova

ned sep 29 , 2019
Muk vlasti na Haradinajevu izjavu da je Srbija tokom pregovora tražila 950 km2 Kosova Nakon izjave kosovskog premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, da je Srbija tokom pregovora tražila 950 kilometara […]