Preminuo Radomir Smiljanić

1

Preminuo Radomir Smiljanić

Istaknuti srpski pisac, prevodilac i publicista Radomir Smiljanić umro je juče u Beogradu u 86. godini. Iza sebe je ostavio raznovrsno delo, ogledajući se u svim žanrovima.

Rođen je 1934. u Jagodini, u porodici Danice i Uglješe Smiljanića. Po završetku studija nemačkog jezika i književnosti Smiljanić je radio u Institutu društvenih nauka, zatim je bio urednik u Radio Beogradu, posle čega je prešao u status slobodnog umetnika. Bio je simultani i konsekutivni prevodilac na nemački jezik na svim važnijim skupovima u zemlji i inostranstvu.

Kao pisac, debitovao je knjigom pripovedaka “Alkarski dan” (1964), a kritika ga je svrstala u sam vrh tadašnjih mladih srpskih pripovedača. Godinu dana kasnije, za “Martinov izlazak” dobio je nagradu nedeljnika “Telegram” za najbolji moderni roman godine u Jugoslaviji. Usledili su romani “Vojnikov put” i “Mirno doba”, a trilogija “Neko je oklevetao Hegela”, “U Andima Hegelovo telo” i “Bekstvo na Helgoland” pozdravljena je u našoj i inostranoj književnoj javnosti kao značajan literarni događaj.

Preminuo Radomir Smiljanić

U romanu “Požar na trgu Marksa i Engelsa” (1989) Smiljanić je dao “snažnu kritiku doktrinarnog totalitarizma”, kako je ocenio dr Zoran Gluščević, i predvideo raspad Jugoslavije. Autor je i istorijskih romana, a bio je i jedan od najizrazitih pisaca srpskog političkog romana, kao autor dela “Peter Handke – nemačko-srpska rapsodija”, “Kolekcionar”, “Target”, “Pad nacizma”, podsećaju “Novosti” .

Bio je osnivač “Zapisa”, jedne od prvih privatnih izdavačkih kuća, kao i Akademije “Ivo Andrić”.

Radomir Smiljanić je iza sebe ostavio suprugu Ljiljanu i ćerku Danicu. Sahrana će se održati na Lešću, u sredu 24. jula u 13 časova. Komemorativni skup biće u utorak 23. jula u podne u Udruženju književnika Srbije.

Izvor: Blic, Novosti

Novinar

One thought on “Preminuo Radomir Smiljanić

  1. Мир души Радомира Смиљанића, Господ да је води+++ Моју сатиру је планирао за неко своје дело – да је стави као документ, акцентовано мерило апсурда у ком живимо али… Били смо и фејс френдс, ту ми забрана фејсинга (због АФОРИЗМА!) траје месецима: ,,Новинар ” ме одужује за реакцију на физичку смрт и саучешће ближњима+++ Данко Б. Марин

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Hačiko se dve godine ne pomera sa mesta na kome je poginuo njegov vlasnik (VIDEO)

pet jul 19 , 2019
Hačiko se dve godine ne pomera sa mesta na kome je poginuo njegov vlasnik (VIDEO) Vernost belog psa nazvanog Hačiko dirnula je srca miliona ljudi širom sveta nakon što je […]
Hačiko se dve godine ne pomera sa mesta na kome je poginuo njegov vlasnik (VIDEO)