Ključevi Rektorata od sutra kod rektorke Popović

Ključevi Rektorata od sutra kod rektorke Popović

Studenti iz organizacije „Jedan od pet miliona“, koji su prethodnih 12 dana blokirali Rektorat Univerziteta u Beogradu, saopštili su da će ključeve predati sutra u 8.30, na početku radnog vremena Rektorata.

Univerzitet u Beogradu pao za 100 mesta na Šangajskoj listi
Foto: commons.wikimedia/Mickey M

S obzirom da je dogovor postignut, vrata Rektorata sutra će biti otvorena za zaposlene, rektorka će od studenata dobiti ključ, a studenti od rektorke garanciju da će sve što je rekla biti ispunjeno, navodi se u saopštenju.

Studenti su ocenili da su danas „odneli pobedu“ i da je saopštenjem rektorke Ivanke Popović UB pokazao stav, integritet i autonomiju. Izjavom da staje uz svoje studente, rektorka je dokazala da je u interesu UB da se pitanje plagiranog doktorata ministra finasija Siniše Malog konačno reši. Univerzitet se prvi put posle više od pet godina izjasnio otvoreno rekavši da sporni doktorat i sporost rešavanja tog pitanja urušavaju ugled Univerziteta, naglasili su studenti.

Ključevi Rektorata od sutra kod rektorke Popović

Kako se dodaje, određivanjem 4. novembra za datum kada će taj problem konačno biti rešen stavljena je tačka na višegodišnje odricanje od odgovornosti. Do toga ne bi došlo da nije bilo inicijative studenata „Jedan od pet miliona“ da pitanje o plagijatu konačno dobije odgovor, naglašava se u saopštenju.

Studenti su istakli da su ponosni što su uspeli da pokažu da je UB nezavisna institucija na čiji rad ne mogu da vrše pritisak predsednik države, predsednica vlade, ministri, predsednica skupštine, poslanici i drugi. Želimo da naglasimo da ćemo u slučaju bilo kakvih pritisaka stati uz rektorku i nećemo dozvoliti da ona snosi posledice zbog toga što je zaštitila ugled Univerziteta, naglasili su studenti.

Oni su ocenili da akademska pitanja treba rešavati na Univerzitetu i da je rektorka ispunjenjem njihovih zahteva pokazala da je to moguće. Studenti su naveli da su blokadom uspeli da iznedre rešenja i za druge aktuelne studentske probleme, pa tako akademci neće trpeti posledice održavanja Evropskih univerzitetskih igara i omogućeno je da se sledeća nastavna godina održava regularno, uz dopunski ispitni rok, a pokrenuta je i inicijativa za rešavanje problema nedostupnosti obavezne literature za sve kurseve.

„Danas smo načinili jedan vrlo važan korak, postigli smo jednu pobedu, ovo je pre svega pobeda studenata koji su u blokadi Rektorata već 12 dana i koji su pokrenuli inicijativu za rešavanje i ovog problema, ali ovo je pobeda Univerziteta u Beogradu i čitave akademske zajednice“, rekla je danas studentkinja Mila Jovanović za agenciju Beta.

Ona je kazala da studenti koji blokiraju zgradu Rektorata već 12 dana od početka traže, kako je navela, stav, integritet i autonomiju Univerziteta u Beogradu i da su to dobili.

„Danas je Univerziet u Beogradu pokazao da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji, danas smo dobili konkretan datum i nadležni više neće moći da se igraju odricanja odgovornosti“, kazala je Jovanović za Betu.

Dodala je i da je su oni uspeli da reše i neka „goruća pitanja u narednoj nastavnoj godini, kao što je pitanje Univerzijade, što nije uspela do sada nijedna studentska organizacija“.

„Kao što su rekli rektorka je ispoštovala dogovor, a i mi ćemo, ona će sutra dobiti ključeve Rektorata, a mi ćemo od nje dobiti garancije da će sve rečeno biti učinjeno“, poručila je Jovanović.

Izvor: Danas

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Vučić u Njujorku: Nema odlaganja izbora, država nije igračka

sri sep 25 , 2019
Vučić U Njujorku: Nema odlaganja izbora, država nije igračka Njujork — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je anketu u Hrvatskoj u kojoj je ocenjeno da je on najodgovorniji za to […]
Vučić U Njujorku: Nema odlaganja izbora, država nije igračka