Jedan Srbin poginuo u zemljotresu kod Gline

Jedan Srbin poginuo je u zemljotresu u selu Majske poljane kod Gline, a za još dvojicu stradalih meštana se veruje da su Srbi, ali to još nije zvanično potvrđeno, rekao je za Tanjug otpravnik poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Davor Trkulja.

U tom selu poginula su i dva Hrvata, inače doseljena iz BiH u ovo, nekada većinski srpsko, selo, a dva meštanina se vode kao nestali dodao je Trkulja, prenosi Tanjug.

On je dodao da je u zemljotresu koji se dogodio dan ranije, u ponedeljak, došlo do oštećenja kuća, koje su sanirane, ali su sada ponovo oštećene.

„Do večeras ne znamo da li su kuće sanirane. Ono što je najvažnije na stalnoj vezi smo sa hrvatskim MUP-om, nemamo informaciju da je neko od srpskih državljana stradao”, dodao je Trkulja.

Trkulja, koji se u vreme zemljotresa zatekao u Zagrebu, kaže da je sve izgledalo strašno.

„Tresla se zemlja dobrih 40-ak sekundi, ljudi su bili u panici. Što se tiče Zagreba, objekti koji su u vlasništvu SPC, recimo, hram koji je stradao u prošlom potresu u oktobru nije oštećen. Kada je reč o nekim drugim objektima koji pripadaju srpskoj zajednici, doživeli su manje oštećenje. I naša ambasada je pretrpela manje oštećenje, vidi se sa spoljne strane. Najviše je stradala zgrada Ministarstva odbrane Hrvatske. Ipak, najdramatičnije je bilo u Petrinji i Sisku, mnogo objekata je tamo uništeno ili oštećeno”, preneo je Trkulja.

Otpravnik poslova srpske ambasade u Hrvatskoj ističe da se čeka procena štete na zgradi.

„Čekamo procenu, pretpostavljamo da je u pitanju manja šteta. Zemljotres je bio i juče, dosta jako je uzdrmao, ali nije bilo oštećenja”, zaključio je Trkulja.

Izvor: Politika

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

SPC: U zemljotresu značajno oštećeni pravoslavni objekti

Sre dec 30 , 2020
U zemljotresu koji je pogodio Hrvatsku srpski pravoslavni hramovi i parohijski domovi u Petrinji i Sisku pretrpeli su značajna oštećenja, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC). „Oštećenja na hramu […]