Grujičić: 58.000 novoobolelih od raka u Srbiji ove godine

Grujičić: 58.000 novoobolelih od raka u Srbiji ove godine

Na osnovu nezvaničnih podataka sa platforme Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), samo tokom ove godine u Srbiji je 58.000 osoba obolelo od maligniteta dok je po zvaničnim podacima Instituta Batut 2015. godine taj broj iznosio 38.000, izjavila je danas neurohirurg i direktorka Instituta za onkologiju Danica Grujičić.

Ilustracija, Foto: politika.rs, Printscreen

Obraćajući se u Kosovskoj Mitrovici učesnicima Prvog srpskog lekarskog kongresa o posledicama NATO bombardovanja, ona je navela da je i pored formiranja skupštinske Komisije za istragu posledica agresije na zdravlje gradjana, izostala reakcija države koju su naučnici očekivali, a to je kako je rekla, Koordinaciono telo koje je bilo planirano od naučnika iz svih delova Srbije.

„Nažalost, iz nekog razloga ne postoji zaključak vlade i naše koordinaciono telo četiri ministarstva ne postoji. Kad već mi ne postojimo, dobro je da barem postoji parlamentarna komisija i da se barem ona time bavi, ali cela ova priča mora da bude apsolutno oslobodjena politike. Ona mora biti naučno osnovana, jer je to jedini način kojim možemo dokazati šta su nam uradili, a svašta su nam uradili“, kazala je Danica Grujičić a preneo portal Kossev.

Po njenim rečima, stopa maligniteta u Srbiji upadljivo je povećana, posebno kod dece.

„Tumori koji su ranije bili rezervisani samo za starije populacije, sad se javljaju kod dece. Čak i tumori koji imaju povoljnu genetsku strukturu ponašaju se potpuno neočekivano i vi više ne možete ništa predvideti. Broj pacijenata je sve veći, zakrčenost onkoloških institucija sve veća“, navela je Danica Grujičić.

Ona je dodala da „nije cela Srbija zagađena“ bombardovanjem 1999. godine, te da se moraju tačno utvrditi i sačuvati ti delovi zemlje, ali i zaštititi oni koji jesu zagađeni.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Čedomir Jovanović: U Srbiji postoje dva i po političara, ostali su diletanti i bolidi

ned dec 1 , 2019
Lider LDP Čedomir Jovanović kaže da je razlika između njega i ostatka opozicije u tome što oni različito vide način za smenu Aleksandra Vučića. Kako navodi, oni način vide u […]