Epidemiološka situacija i dalje nestabilna, ali smo na dobrom putu

Zamenica direktora Instituta „Batut” Darija Kisić Tepavčević ocenila je danas da je epidemiološka situacija s koronavirusom i dalje nestabilna, sa velikim brojem „rezervoara zaraze”, ali da nedostatak eksplozivnog rasta broja novozaraženih ukazuje da je Srbija u epdemiološkom smislu „na dobrom putu”.

Ona je na TV Prva rekla da i dalje ima mnogo nepoznanica u vezi sa koronavirusom i da Krizni štab za sprečavanje kovida-19 ne zastupa restriktivne mere, nego „one koje daju rezultate”.

„Svaki novi dan imamo potvrđenih par stotina slučajeva zaraze. Da nismo primenili (restriktivne) mere, sigurno da bi broj bio višestruko veći… Mere zatvaranja se nisu pokazale dobro u mnogim zemljama sveta. U svakom slučaju, situacija se prati na svakodnevnom nivou šta se sve može uraditi”, kazala je Kisić Tepavčević, javlja Beta.

Takođe je dodala da je sigurno veliki broj građana već bilo u kontaktu sa virusom, da su neki od njih bili asimptomatski slučajevi, tako da je broj osoba koje imaju antitela na virus višestruko veći od zvaničnog broja obolelih.

Kisić Tepavčević je apelovala na građane da nikako na svoju ruku ne uzimaju antibiotike, kako ne bi razvili rezistenciju.

Izvor: Politika

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Boban Jovanović: Neophodno nam je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Pet jul 24 , 2020
Republika Srbija je Država koja može da se pohvali mozaičnom slikom različitosti nacija, kultura i vera na svojoj teritoriji. Međutim, čini se da, i pored svih napora i rada, Srbija, […]