Amfilohije prvo zvao narod u pomoć, sad pere ruke od mogućih incidenata za Badnje veče i Božić

1

Amfilohije prvo zvao narod u pomoć, sad pere ruke od mogućih incidenata za Badnje veče i Božić

Amfilohije prvo zvao narod u pomoć, sad pere ruke od mogućih incidenata za Badnje veče i Božić

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u saopštenju se ogradio od svih incidenata, koje bi neko mogao da iscenira oko Badnjeg dana i Božića, a o čemu, kako se navodi, dopiru pouzdana obaveštenja.

“Crkva ne poziva niti će pozivati na nasilje bilo kakve vrste, ali će pokazati odlučnost u odbrani svojih svetinja i večnog ljudskog dostojanstva. Odgovornost za razbuktavanje podela i deoba leži na onima koji su, bez prihvatanja istinskog dijaloga, doneli nakaradni, antiustavni i diskriminatorski ne-zakon o otimanju hramova i crkvene imovine SPC. Na svakome je pravoslavnom verniku, s druge strane, odgovornost da ne nasedne na tu provokaciju i da se s ljubavlju odnosi prema svim ljudima, po ugledu na Gospoda našega Isusa Hrista”, navodi se u saopštenju Episkopskog saveta mitropolije.

Sa sastanka kod hrama Svetog Đorđa u Podgorici, Episkopski savet je naveo da snažno hrišćansko i narodno jedinstvo u Crnoj Gori pokazuje čvrstu rešenost crkve i vernika da ne dozvole politizaciju tog pitanja sa bilo koje strane.

“Veoma je važno da tako i ostane i da se nikako ne dopusti da iko instrumentalizuje crkvu za bilo kakve političke ili ideološke interese”, navedeno je u saopštenju.

Savet je dodao da je crkva osnovala međunarodni ekspertski tim čiji je mandat da, u saradnji sa domaćim pravnim timom, zastupa interese crkve na teritoriji Crne Gore i pred relevatnim medjunarodnim institucijama.

Fonet

Novinar

One thought on “Amfilohije prvo zvao narod u pomoć, sad pere ruke od mogućih incidenata za Badnje veče i Božić

  1. Ова три А (Амфилофије, Атанасије и Артемије-овај трећи није више актуелан), веć 30 година жаре и пале на овим просторима. Доста више.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

VSS: Neka nas tuži neostvareni dezerter koji se krije iza svojih konsiljera iz Ministarstva odbrane

pet jan 3 , 2020
VSS: Neka nas tuži neostvareni dezerter koji se krije iza svojih konsiljera iz Ministarstva odbrane Vojni sindikat Srbije pozvao je Ministarstvo odbrane i Aleksandra Vulina da da što pre podnesu […]