ALARMANTNO: U Srbiji godišnje nestane između 1.300 i 1.500 dece!

ALARMANTNO: U Srbiji godišnje nestane između 1.300 i 1.500 dece!

Fondacija Tijana Jurić upozorila je da Srbija dočekuje Međunarodni dan nestale dece 25. maj, sa zabrinjavajućom statistikom, jer u Srbiji godišnje nestane između 1.300 i 1.500 dece iz različitih razloga, i da je od presudne važnosti alarmiranje najšire javnosti kako bi se ona pronašla.

ALARMANTNO: U Srbiji godišnje nestane između 1.300 i 1.500 dece!
Image by lisa runnels from Pixabay

“Iako se reč nestanak uglavnom povezuje sa otmicom, uzroci nestanka su različiti, pa se tako najčešće dešava da dete samoinicijativno pobegne od kuće ili ustanove u kojoj boravi. Dešavaju se i otmice od roditelja, ali i one najopasnije, od nepoznatih lica koje život deteta mogu dovesti u opasnost”, navela je Fondacija.

Kako je konstatovano, o mnogim nestancima nemamo nikakvih informacija i mali broj njih dospe u javnost, i to isključivo zahvaljujuči angažovanju porodice, a “jako je važno naglasiti da od presudnog značaja može biti upravo alarmiranje najšire zajednice”.

“Fondacija Tijana Jurić se zalaže za uvođenje sistema uzbunjivanja javnosti – Amber alert. Ovaj sistem je veoma važan i on bi omogućio brzo i efikasno alarmiranje celokupne javnosti čime bi se znatno povećao broj uspešno rešenih otmica”, naglasila je Fondacija i navela da je taj procenat u zemljama u kojima se ovaj sistem primenjuje oko 90 odsto.

ALARMANTNO: U Srbiji godišnje nestane između 1.300 i 1.500 dece!
Image by Lorri Lang from Pixabay

U saopštenju se podseća da je na inicijativu Fondacije usvojen predlog izmena Zakona o policiji (Tijanin zakon), pa se više ne čeka da prođe 24 sata, već se u potragu za nestalim detetom kreće odmah nakon prijave nestanka, a takođe je pokrenut i Registar nestalih Srbije, kao i besplatan broj 0800 200 880 za prijave nestanka.

Fondacija je poručila da nestali ne smeju biti zaboravljeni jer su “oni naši prijatelji, komšije, rođaci, poznanici, to sutra može biti bilo ko od nas”.

“Uključite se. Pomozite koliko možete. Uradite ono što je do vas. Na našem sajtu www.nestalisrbija.rs/poruke-nestaloj-deci/ možete ostaviti neku poruku podrške za neku od nestalih devojčica, Eleonoru, Biljanu, Barbaru. Možda ih baš vaša poruka vrati kući. Budimo solidarni, budimo ljudi”, pozvala je Fondacija Tijana Jurić.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

IFIMES: Da li je Evropa nova destinacija za radnike iz Zaliva i saudijske državljane?

Pon maj 25 , 2020
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1] iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES analizira aktualna događanja u državama Vijeća za saradnju u Zalivu (GCC), […]