Danko B. Marin: Džugoslejvens iz Jugoslavije

Danko B. Marin: Džugoslejvens iz Jugoslavije

,,Seljačino glupa balkanska, jugovićka bedo za tebe sam ovde Goua – kad se vratimo u Jugu druga stvar!“

Po povratku u SFRJ je PRVA STVAR bila da Gojka podsećam(o) da je u prošloj, inostranoj inkarnaciji bio ,,Goua“ i da je Jugoslovene, on iz DžejgslAevniuje koja nije na Balkanu, gledao sa natčovečanske visine.

Motiv da Gojko postane Goua su bile prelepe Saksonke.

Upalio se blesavi hipik i improvizovao egzotičnost spajanjem hipi raja Goa u Indiji i slikara Goje – mislim?

,,TO DRUNK TO FUCK“ (DEAD KENNEDYS) nisam bio ali za jurnjavu prePREprelepih Saksonki jesam bio solidno šljoknut. Ja nisam kriv što naleteh na originalna češka piva – Buđejovce, mađarska prirodna bela vina i jednog jutra ja ekolog se probudih sa lepom Beograđankom.

Umetnica je prodavala svoje umetnine u inostranstvu… Lepojka se našla u istoj metamorfozi svoje ekipe: svi postali neki Džugoslavs, Džejgslejvns, Belgredians,…

Danko B. Marin: Džugoslejvens iz Jugoslavije

Slično se sličnom obradovalo – cica i ja se na sve lepe ekološke načine spojismo, a eto i prvi put se tad upoznah sa blesavim identitetima Jugoslavije.

Danas posle njenog raspada me ne čudi kad se neko identitetski predstavi ,,kristalno dete (od 50 godina!), stimpank Austrougar“- priznajem, još sam ljaksinger i stidim se da personu pitam da li mu je to i nacionalna pripadnost – da li je Stimpank Austrougar, da li govori kristalnodečjim jezikom?

Vozi Miško na paru, gas, dizel, kerozin, benzin – samo furaj, čuo sam i za blesavije nacije….

Dajem i misaonu igru

Džugsleajvsima za nove egzotične taktičke identitete, a možda nekima ozbiljan predlog za ozbiljan nov STRATEŠKI: EGZOTIČNI identitet? Računa se i čitanje teksta zbog kratkog informisanja, zabave.

Bila jednom jedna hrišćanska kraljevina…. U toj hrišćanskoj kraljevini je šerijatsko pravo primenjivano… ZAKONSKI!

,,Vidovdan“ je bila sveta reč, podsećanje na raj hrišćana koji se zaslužio junačkom pogibijom tokom bitke protiv ekspanzionističkih muslimana. E, baš ta hrišćanska kraljevina je imala ,,Vidovdanski ustav“ u kom je šerijat štićen! Liči na bajku ali nije bajka, nastavljamo čistom ISTORIJSKOM istinom.

Član 109. Vidovdanskog ustava propisivao je da u porodičnim i naslednim poslovima muslimana sude DRŽAVNE ŠERIJATSKE SUDIJE!

Sve je bilo utvrđeno pre, odvijalo se po ugovoru koji je Kraljevina SHS 5. XII 1919. zaključila sa savezničkim silama o zaštiti MANjINA, tada se obavezala da muslimanima sudi po njihovom zasebnom muslimanskom religioznom pravu (šerijatu) – a ne da im Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca sudi po državnim zakonima.

Stvorena kao unitarna država 1.decembra 1918. u Kraljevini SHS nije važio jedinstveni pravni poredak. Zbog susretanja više pravnih sistema ona ima šest pravnih područja!

,,Država mešovitog karaktera, delom centralistička, a delom – u pogledu pravnog poretka: federalistička“ – bio je pokušaj definisanja T.Živanovića.

Sve za ljubav, bar šmeks, budućih egzotičnih identiteta – ide i nabrajanje šest pravnih područja:
1. Teritoriju predratne Kraljevine Srbije je obuhvatalo prvo područje.

2. Bivša Kraljevina Crna Gora je činila drugo pravno područje.

3. Banska Hrvatska i Slavonija, Lika, Kordun, područje okružnog suda u Pančevu i južni Srem čine treće.

4. U četvrtom području je položaj veroispovesti detaljno bio regulisan ugarskim zakonima (od 1866, 1894, 1895) i tu su Vojvodina, Međumurje i Prekomurje.

5. Delovi Istre, Dalmacija i Slovenije čine peto pravno područje.

6. Šesto pravno područje – Bosna i Hercegovina.

Stari Rimljani su imali JUS CIVILE tokom dugog perioda državnopravnog funkcionisanja, bili su dominantno stanovništvo imperije koju stvoriše i samo rimski građani su imali puna politička i građanska prava. Po IUS CIVILE, Latinima i peregrinima su bila uskraćena, nedostupna.

Dok su drugi stanovnici Kraljevine SHS imali razna ograničenja usled šest pravnih područja, šerijatsko pravo je primenjivano za sve građane muslimane, bez obzira na KOM PRAVNOM PODRUČJU DA SE NALAZE!

Carstvo Rimljana i Rimljani u njemu kao da su bili privilegovani muslimani Kraljevine SHS, interesantno je za ljupke smislice-besmislice: ,,žvaku“ sa pametarkama Zapada. ‘Ladno ođe sam pristao da budem Sirano de Beržerak, pomognem identitetLIJAMA ali moraju znati da se MORAJU ozbiljnije potruditi oko identiteta, lepljenje etikete poput fejk naziva na društvenim mrežama nije dovoljno.

Ponudih im varijante SHSin, Es-Ha-Esac,… Videli su da ima mesta za istraživanje, misaonu nadogradnju – da nema razloga za stid i s punim državnopravnim istorijskim pravom smo bili avangarda.

Hantingtonov ,,Sukob civilizacija“ može biti deo kozerije u kojoj dominacija nad Zapadnjacima pripada zapadnim Balkancima…

A ekipici koja čita zbog čiste zabave da ne ostanem dužan, hipi travaroš Goua je naleteo na motivisanu Holanđanku! Izvozala ga Dačkinja politički da je zaćutao i tražio samo naše ljude tamo, jer se uverio da tuđe trave nisu zelenije, travke od duvstvenih do onih koje reklamne agencije slikaju za razglednice.

Danko B. Marin: Džugoslejvens iz Jugoslavije
Danko B. Marin

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Paraćin: Najugroženije kategorije stanovništva taoci režima Aleksandra Vučića

pet avg 23 , 2019
Paraćin: Najugroženije kategorije stanovništva taoci režima Aleksandra Vučića MINISTARSTVO NE POSTAVLJA DIREKTORA, PA RADNICI NE PRIMAJU PLATE, A BOLESNI NE MOGU NA TERAPIJU Povodom aktuelnih dešavanja u Centru za socijalni […]
Paraćin: Najugroženije kategorije stanovništva taoci režima Aleksandra Vučića