Tramp preti da će da angažuje vojsku, “da brzo reši problem”

Tramp preti da će da angažuje vojsku, “da brzo reši problem”

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da će iskoristiti sve svoje predsedničke prerogative uključujući i to da će pokrenuti retko stavljan na snagu akt 1807 koji mu omogućuje da se angažuje vojska u državama gde čak i guverneri to ne žele da urade, kako bi, kako je rekao “brzo rešio problem”. On je naveo da će rasporediti hiljade i hiljade naoružanih vojnika i policajaca, da zavedu red.

Tramp preti da će da angažuje vojsku, "da brzo reši problem"
Screenshot

Sebe je, obraćajući se naciji, nazvao predsednikom “zakona i reda”, navodeći da će mobilisati sve federalne snage, i ističući da je njegova najveća dužnost da brani zemlju i američki narod. “Zakleo sam se da ću poštovati zakone naše zemlje, i upravo ću to i učiniti”.

Vojna policija je raspoređena oko Bele kuće u Vašingtonu. Veliki konvoj vozila viđen je u kompleksu Bele kuće i niz Aveniju Pensilvanija.

Mirni demonstranti rasterani su suzavcem i gumenim mecima, javlja CNN.

Nakon toga, Tramp je prošetao do lokalne crkve, gde predsednici SAD prisustvuju bogosluženjima više od jednog veka, a koja je delimično zapaljena tokom protesta u nedelju uveče. Podigao je Bibliju i pokazao je novinarima, poručujući: “Imamo najsjajniju zemlju na svetu”.

Policijski čas je uveden u mnogim američkim gradovima kako bi se sprečile pljacke. Uprkos policijskom času demonstranti su na ulicama.

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, ubijenog prilikom hapšenja zbog sumnje da je plaćao falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, izazvala je erupciju nasilja širom SAD, a protesti traju već nekoliko dana.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država poručio je ranije u toku dana guvernerima saveznih država da su isuviše slabi i pozvao ih da mnogo čvršće reaguju na nerede koji postaju sve masovniji i ekstremniji.

N1

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Oko 9.000 novoobolelih od koronavirusa u Rusiji u jednom danu

Uto jun 2 , 2020
U Rusiji su u poslednja 24 sata registrovana 8.863 novoinficirana koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva je 231.719. Krizni štab je saopštio da je od početka epidemije registrovan 423.741 slučaj infekcije […]
Talibani u Moskvi
%d bloggers like this: