Optuženi čelnici Folksvagena

Optuženi čelnici Folksvagena

Javni tužilac u Braunšvajgu podigao je optužnice protiv izvršnog direktora grupe Folksvagen Herberta Disa, njegovog prethodnika Martina Vinterkorna i direkrora te kompanije Hansa Ditera Poča zbog manipulacija na tržištu povezanih sa takozvanim „dizelgejtom“.

Folksvagen izabrao: Turska „pobedila“ Srbiju i Bugarsku
Pixabay

Tužilac je naveo da Dis, Vinterkorn i Poč nisu dali investitorima odgovarajuće podatke o finansijskim implikacijama skandala koji je izbio u septembru 2015. godine, kada je otkriveno da je softver u automobilima programiran da prikazuje manju emisiju štetnih izduvnih gasova dizel motora, preneo je Politiko.

Optuženi čelnici Folksvagena

U optužnici se navodi da trojica optuženih nisu izneli sve detalje onda kada su im postali poznati, već su prvo pokušali da se nagode sa američkim vlastima, čime su naneli štetu investitorima u kompaniju koji nisu mogli da donose odgovarajuće odluke o kupovini ili prodaji akcija.

Članica Upravnog odbora Folksvagena zadužena za pravna pitanja Hiltrud Dorotea Verner je odbacila sve navode iz optužnice kao neutemeljene.

„Uvereni smo da je Volksvagen ispunio sve zakonske obaveze u vezi sa investitorima, a ukoliko ipak bude suđenja, sigurni smo da će se dokiazati da su optužbe neosnovane“, rekla je Verner. Zbog skandala sa lažnim podacima o emisiji štetnih izduvnih gasova Folksvagen je u Americi morao da plati kaznu od 25 milijardi dolara.

Fonet

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

NA MEDICINI RADA: Ponekad čujem glasove. Kada? Uglavnom kada ne popijem lekove. Kakve lekove? Od kojih ne čujem glasove.

sri sep 25 , 2019
NA MEDICINI RADA: Ponekad čujem glasove. Kada? Uglavnom kada ne popijem lekove. Kakve lekove? Od kojih ne čujem glasove. NA MEDICINI RADA: – Ime i prezime? – Mića Petrović. – […]