Neće biti podignuta optužnica protiv Asanža

Neće biti podignuta optužnica protiv Asanža

Američko Ministarstvo pravde odlučilo je da ne podigne optužnicu protiv osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža zbog njegove uloge u otkrivanju pojedinih tajnih alatki CIA za špijuniranje, javlja briselski sajt “Politiko”, pozivajući se na navode američkog zvaničnika i još dve osobe upoznate sa slučajem.

Takav potez iznenadio je stručnjake za nacionalnu bezbednost i pojedine bivše zvaničnike, s obzirom na nedavnu odluku tužilaštva da osnivača “Vikiliksa” optuži za kršenje Zakona o špijunaži, navodi “Politiko”.
Iz Vikiliksa tvrde da je Asanž prebačen u bolničko odeljenje zatvora
Screenshot
Ističe se i da ovakva odluka znači da se Asanž neće suočiti sa kaznom zbog javne objave digitalnih šifri, poznatih kao Volt 7, jednog od najmoćnijih iz arsenala CIA korišćenih za hakovanje uređaja. To je dovelo do toga da pojedine alatke postanu beskorisne za CIA i obezbedilo pristup tim alatkama stranim špijunima i hakerima.
Neće biti podignuta optužnica protiv Asanža
Asanž se nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu, gde služi kaznu od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije.
Izvor: 021

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Vlast u Zrenjaninu ostavila srednji Banat bez i jedne apoteke koja radi noću!

pon jun 3 , 2019
Vlast u Zrenjaninu ostavila srednji Banat bez i jedne apoteke koja radi noću! Grad Zrenjanin je pre pet meseci novosadskoj “Apoteci Janković” dao koncesiju za obavljanje farmaceutske delatnosti u Zrenjaninu […]
Vlast u Zrenjaninu ostavila srednji Banat bez i jedine apoteke koja radi noću!