Grčka crkva priznala Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Grčka crkva priznala Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Zahtev Vaseljenske patrijaršije za prihvatanje autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, prihvaćen je na sastanku Jerarhije Pravoslavne crkve Grčke.

Pixabay

U subotu je na vanrednom sastanuku Jerarhija koju čini 80 vladika, priznala je novu autokefalnu crkvu.

Sedam mitropolita je zatražilo odlaganje te odluke.

Poglavar Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskop Jeronimos, od sada će u molitvama pominjati i poglavara Ukrajinske crkve.

Po informacijama s današnjeg zasedanja, vladike su aklamacijom glasale za predlog Jeronimosa o priznavanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve.

Atinski list “Katimerini” na svom sajtu piše da je Jeronimos na današnjem sastanku bio izvestilac o toj temi što se vrlo retko dešava, te to ukazuje da je to “odluka od posebne političke vrednosti, jasna poruka podrške Vaseljenskoj patrijaršiji, poslata u svim pravcima”.

Grčka crkva priznala Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Arhiepiskopova preporuka za priznavanje autokefalnosti Ukrajinske crkve, temeljila se na preporukama dva nadležna odbora Jerarhije koji su predložili da se autokefalnost priznava, kao u vreme ponovnog osnivanja Crkava u Albaniji i Češkoj.

Jeronimos je napomenuo da je Ukrajinska crkva uvek bila u kanonskoj nadležnosti Vaseljenske patrijaršije koja je odustala od te svoje nadležnosti, da bi se Ukrajinska crkva pridružila društvu autokefalnih pravoslavnih crkava, iako je taj akt osporila Moskovska patrijaršija.

Tako Jerarhija prihvata odluku prethodnog Stalnog svetog sinoda od 28. avgusta i preporuku Jeronimosa, te, kako piše u saopštenju, priznaje “kanonsko pravo Vaseljenske patrijaršije na ustupanje autokefalnosti, kao i privilegiju poglavara Grčke crkve da se dalje bavi pitanjem priznavanja Ukrajinske crkve”.

Izvor: B92

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Vida Kokić: Preko mene je prešlo 50.000 muškaraca, zaradila sam milion evra od političara, biznismena i sportista

sub okt 12 , 2019
Vida Kokić: Preko mene je prešlo 50.000 muškaraca, zaradila sam milion evra od političara, biznismena i sportista Prostitucijom se bavim već 31 godinu i za to vreme sam “usrećila” više […]
Vida Kokić: Preko mene je prešlo 50.000 muškaraca, zaradila sam milion evra od političara, biznismena i sportista