U Crnoj Gori za nepoštovanje himne kazna do 2.000 evra

Fizičko lice koje prilikom izvođenja državne himne, u slučajevima kada je to predviđeno propisima, sedenjem, zviždanjem, stvaranjem buke ili na drugi način ne oda joj počast kazniće se novčanom kaznom od 700 do dve hiljade evra, prenela je MINA.

Image by Сергей Петров from Pixabay

To je predviđeno izmenanama Zakona o javnom redu i miru, koje se nalaze u skupštinskoj proceduri. Predlog tih izmena utvrdila je Vlada Crne Gore 28. novembra.

Pravno lice koje na javnom mestu istakne ili upotrebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države, osim ako su istaknuti kao simboli pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u skladu sa posebnim zakonom ili ako je to istaknuto prilikom održavanja sportske priredbe, kazniće se od 2,5 hiljade do pet hiljada evra.

Pravno lice koje na javnom mestu, putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa, objavljuje neprimerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana, kazniće se za prekršaj kaznom od 2,5 hiljade do 15 hiljada evra.

„Pod neprimerenim i obmanjujućim sadržajima koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana smatraju se propagiranje narušavanja teritorijalnog integriteta Cme Gore ili zastupanje fašističkih, sovinističkih ili nacističkih ideja i ideologija“, kaže se u obrazloženju.

Preduzetnik koji učini ovaj prekršaj kazniće se od 500 do pet hiljada evra. Odgovorno lice u pravnom licu za ovaj prekršaj kazniće se od 300 do dve hiljade evra. Za fizička lica kazna je od 300 do 1,5 hiljada evra ili zatvor do 60 dana.

Izvor: Danas

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Maji se nije svideo luksuzni hotel u Ženevi, pa je tražila da je prebace u još skuplji! Na kraju smo joj platili oba

Uto dec 10 , 2019
Maji se nije svideo luksuzni hotel u Ženevi, pa je tražila da je prebace u još skuplji! Na kraju smo joj platili oba Kada putuje, predsednica Skupštine Maja Gojković to čini sa […]
Maji se nije svideo luksuzni hotel u Ženevi, pa je tražila da je prebace u još skuplji! Na kraju smo joj platili oba