Sedmorica Srba optuženi za ratne zločine nad Bošnjacima na području Zvornika

Sedmorica Srba optužena su za ubistvo najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mesta Jusići kod Zvornika, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Screenshot

Optužnica je podignuta protiv Pere Radića zvanog „Jarac“, Bože Vidovića, Petka Tomića zvanog „Gavran“ i „Crni gavran“, Branka Studena, Dušana Spasojević zvanog „Šifra“, Vlade Ristanovića zvanog „Tošanov“ i Milana Mijića zvanog „Mišo“.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optuženi su da su od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske RS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici Teritorijalne odbrane, a kasnije Zvorničke brigade VRS, učestvovali u organizovanim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići.

Terete za ubistva i nestanak više desetina osoba, nezakonita zatočenja, nasilne progone žena i dece, kao i paljenje i uništavanje kuća i druge imovine Bošnjaka.

Optuženi se terete da su lično i direktno učestvovali u napadu na selo Jusići i počinjenim zločinima, i optuženi su za zločin protiv čovečnosti.

Tužilaštvo BiH će optužnicu dokazivati sa 130 svedoka i stručnih veštaka, među kojima i pet svedoka koji će iskaz dati uz mere zaštite, a biće predočene stotine predmeta dokaznog materijala.

Izvor: Danas

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

"Da ga podsetimo šta je potpisao" - "1 od 5 miliona" doneli Zoranu Živkoviću u parlament Sporazum sa narodom

pon dec 9 , 2019
Udruženje “Jedan od pet miliona” saopštilo je da je u Skupštinu Srbije odnelo primerak “Sporazuma sa narodom” lideru Nove stranke Zoranu Živkoviću i da mu je poručilo da je stavio […]