Pendarovski položio zakletvu i započeo petogodišnji mandat

Novi predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je pred parlamentom dao svečanu izjavu, čime je započeo petogodišnji mandat.

Nakon što je položio zakletvu, 56-godišnji Pendarovski je rekao da se obavezuje da će biti predsednik svih građana, da će raditi na društvenom pomirenju i istakao da je prva stvar koju će uraditi da opoziciji pruži ruku saradnje.

“Skoro da ne postoji nijedna država koja je toliko mala, a koja je podeljena po mnogo osnova. To više neću dozvoliti. Vreme je da zalečimo otvorene rane iz naše skore prošlosti i realno je da počnemo građansko pomirenje zato što nemamo rezervnu otadžbinu”, rekao je novi predsednik Severne Makedonije.

Pendarovski položio zakletvu i započeo petogodišnji mandat

Pendarovski je najavio da će se maksimalno angažovati u diplomatskim naporima za punopravno članstvo Severne Makedonije u NATO i za početak pregovora sa EU, kao i za jačanje regionalne saradnje.

Stevo Pendarovski je peti makedonski predsednik od osamostaljenja zemlje i prvi nakon što je država promenila ime u Severna Makedonija. Na toj funkciji je zamenio Đorđa Ivanova, kojem je danas istekao drugi uzastopni mandat.

 Inauguraciji Pendarovskog prisustvovali su bivši predsednici Đorđe Ivanov i Branko Crvenkovski i pripadnici državno-političkog vrha i verskih zajednica, kao i predsednici zemalja regiona – Srbije Aleksandar Vučić, Bugarske Rumen Radev, Albanije Iljir Meta i Kosova Hašim Tači.

Na svečanom činu bili su i ministri spoljnih poslova Crne Gore i Grčke, Srđan Darmanović i Jorgos Katrugalos, kao i zamenici ministara spoljnih poslova Turske Faruk Kajmakči i visoki predstavnik kabineta predsednika Slovenije.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev nije prisustvovao inauguraciji jer se nalazi na odmoru, a pre podne je poslao čestitku Pendarovskom.

Izvor: N1

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Samohrana majka na plećima, kao Titani, nosi svoju decu, svoj dom, posao i celi svet

ned maj 12 , 2019
Šta znači biti samohrani roditelj znaju samo oni koji su se našli u toj situaciji. Ipak, i svi drugi misle da znaju gde samohrani roditelji greše, šta im je potrebno […]
Samohrana majka na plećima, kao Titani, nosi svoju decu, svoj dom, posao i celi svet