Pompeo u pismu Kurtiju: Vreme je za ukidanje takse i međusobno priznanje sa Srbijom

Pompeo u pismu Kurtiju: Vreme je za ukidanje takse i recipročno priznanje sa Srbijom

FotoTwitter/ @SecPompeo

Adržavni sekretar Majkl Pompeo je u pismu premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju povodom izbora nove vlade poručio da će ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH biti važno za povratak strana za pregovarački sto, prenosi danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Nadamo se i očekujemo da ćete ovo učiniti prioritetom i iskoristiti trenutak koji je nastao nakon pisama namere o uspostavljanju avio i železničke linije izmedju Prištine i Beograda”, dodao je Pompeo.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdjeno iz kancelarije premijera, u pismu koje je državni sekretar uputio Kurtiju Pompeo je kazao da je sada “vreme za realizaciju sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom, usredsređene na međusobno priznanje, što je od suštinske važnosti za punu medjunarodnu integraciju Kosova”.

“Sjedinjene Države će vas podržati u tom procesu”, dodaje se u pismu.

Pompeo je pozdravio formiranje nove vlade Kosova, i naveo da se raduje “zajedničkom radu na unapređivanju zajedničkih ciljeva na ekonomskom rastu, vladavini zakona i normalizaciji odnosa sa Srbijom” .

“Pozdravljamo vašu opredeljenost za borbu protiv korupcije, podržavajući aspiracije gradjana Kosova, uključujući njihovu želju za veću transparentnost i ekonomske mogućnosti”, navodi se u pismu.

Pompeo je rekao da se raduje što će SAD blisko saradjivati sa Kurtijevom vladom da bi “osigurali da multietničko, demokratsko Kosovo i dalje napreduje”, zaključio je američki državni sekreta.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Vlada Srbije: Olakšano davanje privremenog boravka strancima koji su potrebni srpskoj privredi

Čet feb 13 , 2020
Vlada Srbije: Olakšano davanje privremenog boravka strancima koji su potrebni srpskoj privredi Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o kriterijumima za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak […]
%d bloggers like this: