Na dan ubistva voljenog kneza Mihaila, Garašanin mu je rekao: “U Košutnjaku ima zverova”

Na dan ubistva voljenog kneza Mihaila, Garašanin mu je rekao: “U Košutnjaku ima zverova”

Kneza Mihaila Obrenovića srpska istorija pamti po jačanju autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva i kao vladara koji je pratio povlačenje preostalih osmanskih trupa iz Srbije. Poznato je njegovo zalaganje za nauku i prosvetu, kao i njegova beskrajna podrška Vuku Karadžiću.

Na dan ubistva voljenog kneza Mihaila, Garašanin mu je rekao: "U Košutnjaku ima zverova"

Ubistvo kneza Mihaila predstavlja veliki gubitak na putu ka konstituisanju stabilnog društva u Srbiji nakon Turaka i ostvarenju nacionalnih ciljeva.

Zaverenici – braća Đorđe i Kosta Radovanović, Lazar Marić i Stanoje Rogić ubili su kneza i njegovu sestru Anku, dok su Katarina Konstantinović i Svetozar Garašanin, Mihailov ađutant, ranjeni.

Nikada se nije saznalo da li iza atentata stoje politički razlozi, iako se spekuliše da su mnoge javne ličnosti bile uključene u atentat želeći da se dokopaju vlasti. Drugi izvori, pak, tvrde da su počinioci hteli da osvete svog brata koji je bio u zatvoru.

Knez Mihailo ubijen je nedaleko od Hajdučke česme na Košutnjaku, a priča se da je kobnog dana knez ponudio Iliji Garašaninu da se prošetaju tom stazom, što je Garašanin odbio, rekavši “U Košutnjaku ima zverova”.

B92

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Narodno pozorište u Beogradu počinje da radi posle tromesečne pauze

Pet maj 29 , 2020
Narodno pozorište u Beogradu počinje da radi posle tromesečne pauze Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je da nastavlja sa radom posle tromesečne pauze izazvane epidemijom virusa kovid-19. Pozorište je objavilo […]