”Dnevnik Diane Budisavljević” pobednik Pulskog festivala (VIDEO)

”Dnevnik Diane Budisavljević” pobednik Pulskog festivala (VIDEO)

PULA – Ostvarenje “Dnevnik Diane Budisavljević” u režiji Dane Budisavljević, koje govori o herojskim podvizima austrijske aktivistkinje koja je iz užasa ustaških logora spašavala srpsku decu, apsolutni je pobednik 66. Pulskog filmskog festivala.

Potresna filmska priča, sastavljena od dokumentarnih i igranih delova, dobila je Veliku Zlatnu arenu za najbolji film festivala, dok je Zlatna arena za režiju pripala Dani Budisavljević.

Rediteljka filma “Dnevnik Diane Budisavljević” kazala je Tanjugu da nije očekivala ovako veliko priznanje na festivalu.

“Iznenađena sam jer nisam verovala da, pored filam ”General”, naše ostvarenje može da dobije nagradu. Ovo priznanje nije samo za mene i za našu filmsku ekipu, već za Pulski festival i hrvatsko društvo u celini. Verujem da su pred nama bolji dani kada ovakav film uspe da dobije tako veliku nagradu kao što je Zlatna arena”, rekla je Budisavljević.

Među nagrađenima je i srpska glumica Hristina Popović, koja je za ulogu Franke Anić u filmu “Poslednji Srbin u Hrvatskoj”, reditelja Predraga Ličine, dobila Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu.

”Dnevnik Diane Budisavljević” pobednik Pulskog festivala (VIDEO)

Pompezno najavljivani film “General”, koji je koštao tri miliona evra, doživeo je apsolutni fijasko na dodeli nagrada.

Film Antuna Vrdoljaka nagrađen je za sprecijalne efekte, sporednu mušku ulogu koja je otišla u ruke Borku Periću i za najbolju sporednu žensku ulogu koja je pripala Olgi Pakiović.

Žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana, kojim je predsedavao srpski filmski kritičar Nenad Dukić, a čiji je član bila i novinarka “Politike” Dubravka Lakić, nagradu za najbolju manjinsku koprodukciju dodelio je srpskom filmu “Šavovi” u režiji Miroslava Terzića.

Publika koja je tokom festivala gledala filmove u Pulskoj areni takođe je nagradila film “Dnevnik Diane Budisavljević”.

Priznanje Zlatna vrata otišlo je u ruke rediteljke Dane Budisavljević, jer je publika film ocenila najvišom ocenom, 4,90.

Izvor: Novosti

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Diana Budisavljević - žena koja je spasila 7.500 dece od ustaša

sub jul 20 , 2019
Diana Budisavljević – žena koja je spasila 7.500 dece od ustaša Svuda se imena ratnih zločinaca znaju, a ne znaju imena tihih heroja koji su ulivali nadu u budućnost čovečanstva. […]
Diana Budisavljević - žena koja je spasila 7.500 dece od ustaša