Vučić po ČETVRTI put za godinu dana slagao da je plata u Srbiji veća nego u Bosni i Hercegovini

Vučić po ČETVRTI put za godinu dana slagao da je plata u Srbiji veća nego u Bosni i Hercegovini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, četvrti put u proteklih nešto više od godinu dana, izneo netačan podatak da je Srbija pretekla Bosnu i Hercegovinu kada je reč o prosečnoj plati, preneo je portal Klix.

Ilustracija, Screenshot

Kako se precizira, Zavod za statistiku Srbije raspolaže podacima za jul ove godine i oni pokazuju da je prosečna neto plata iznosila 55.042 dinara, što je 907 konvertibilnih maraka.

S druge strane, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u julu ove godine prosečna neto plata iznosila je 932 konvertibilne marke. To znači da je u Bosni i Hercegovini prosečna neto plata u julu bila 25 KM veća nego u Srbiji, dok je prosečna bruto plata bila veća za 185 KM.

Navodi se da je Vučić netačnu tvrdnji da su plate u Srbiji veće nego u BiH prvi put izneo u julu prošle, kada je prosečna neto plata u Srbiji iznosila 813 KM, a u Bosni i Hercegovini 881 KM.

Vučić po ČETVRTI put za godinu dana slagao da je plata u Srbiji veća nego u Bosni i Hercegovini

Mesec dana kasnije Vučić je rekao da je „Srbija prvi put prestigla BiH po prosečnoj plati“, što je takođe bilo netačno, jer je u avgustu 2018. prosečna plata u BiH bila 60 KM veća nego u Srbiji, precizira Klix.

Dodaje se da je u februaru ove godine Vučić treći put rekao da je Srbija uspešnija od BiH kada je reč o prosečnim platama, iako su one u tom mesecu u BiH iznosilem 895 KM, a u Srbiji 864 KM.

Fonet

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

SAD: Ništa dobro ne može da izađe iz dogovora Rusije i Turske

čet okt 24 , 2019
Rusija i Turska neće uspeti da učine „ništa dobro“ zahvaljujući dogovoru o severu Sirije, izjavio je specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta Džejms Džefri. – Prilično sam skeptičan po pitanju dogovora […]