Saopštenje sindikata “Sloga” Draexlmaier – Zrenjanin

Nakon pobune zaposlenih u pogonu fabrike Drekslmajer u Zrenjaninu sa zahtevima za povećanje zarada radnicima, o čemu je pisao i lokalni portal –I love Zrenjanin- u tekstu “Radnici Drekslajmera štrajkuju, traže povećanje plata“, oglasio se i ogranak sindikata “SLOGA” koji je organizovan u toj firmi – saopštenjem za radnike nad kojima se očigledno vrši odmazda.

Saopštenje sindikata NOVINAR.RS prenosi u celosti…

RADNIK NIJE ROB - SINDIKAT SLOGA
Foto: Sindikat “Sloga” Drekslajmer Zrenjanin (fb)

11.10 .2019 – Sindikat “SlogaDraexlmaier Zrenjanin

SAOPSTENJE

za sve zaposlene u kompaniji DAD Draexlmaier automotive doo

Postovanje,

U obavezi smo da Vam se obratimo nakon najnovijih desavanja u kompaniji a koje su u vezi sa samoinicijativnom obustavom rada vecine zaposlenih. Sindikat Sloga je slucajno ili namerno izuzet iz svih razgovora i ni u jednom trenutku nismo pitani za misljenje, neki relevantniji i snazniji faktori su preuzeli na sebe odgovornost kako bi resili nastalu krizu a epilog je:

– Po saznanjima Sloge, iz izvora koje cine radnici,u toku popodneva je zapocelo dostavljanje resenja o suspenziji zaposlenih koji su organizovali i ucestvovali u obustavi rada.Postavlja se pitanje na osnovu cega se doslo do imena radnika koji su oznaceni kao organizatori kada su u obustavi ucestvovali svi radnici iz vecine proizvodnih sektora. I Ko je sastavio taj spisak?

O povecanju plata ste svi informisani preko oglasnog pulta u kompaniji i to znaci da su pregovori sa reprezentativnim sindikatom (predstavnik svih radnika) zavrseni.

Takodje smo u obavezi da kazemo da obustava rada nije bila u skladu sa zakonom I da su posledice koje ce snositi pojedinci pravno utemeljene ali zadrzavamo nase pravo da kazemo da se ne slazemo sa istim bas iz razloga samoinicijative zaposlenih jer se jasno vidi da je obustava isla nekoordinisano i potpuno stihijski se prenosila kroz proizvodni pogon sto,po nasem misljenju,iskljucuje pojedinca kao odgovornog.

Zbog velikog broja poziva u toku dana,imamo potrebu i da informisemo suspendovane radnike o njihovim pravima. Ukoliko je neko od kaznjenih radnika clan postojecih sindikata u nasoj kompaniji trebao bi da im se obrati za pomoc i misljenje,za ove radnike sindikat Sloga nema institucionalnih i pravnih osnova,sem moralne podrske,za delovanjem.Pre donosenja resenja o suspenziji ili otkazu,menadzment je duzan da zatrazi misljenje sindikata o resenju na koje sindikat ima rok od 8 dana da iznese svoje misljenje. Tek nakon toga se donosi resenje koje se prosledi radniku. U vasem slucaju je islo po hitnom postupku pa pretpostavljam da suspendovani radnici nisu clanovi sindikata ili je menadzment dobio misljenje sindikata pre isteka zakonskog roka.Svi radnici koji su suspendovani a pritom nisu clanovi nekog sindikata mogu nam se javiti u smislu pruzanja pravne pomoci i podrske a oni radnici koji su vec clanovi sindikata moraju se za pomoc obratiti svom sindikatu.
Sidikat Sloga nastavlja svoju borbu za poboljsanje uslova rada i ceka odgovore na podnete inicijative o formiranju komisije za ispitivanje elemenata mobinga i diskriminacije i formiranja linija sa umanjenim targetima.

USS "SLOGA"
Foto: sloga.org.rs

Uvek za bolje radnika,

sindikat Sloga Draexlmaier

DREKSLAJMER ZRENJANIN
Foto: ilovezrenjanin.com

Novinar.rs/I.Đ.

Novinar I. V. DJ.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

sub okt 12 , 2019
Jelena Živković, devojka o kojoj s ponosom priča Srbija: Sama održava imanje, otac joj je umro pred njom, a majka je napustila (VIDEO) Jeleni Živković (20) iz sela Šume kod […]

Klikom na reklamu donirate rad sajta Novinar.rs. Hvala.

Tabloid – N

Novinar.rs