Francuska pomaže proizvođačima automobila, povećava i subvencije građanima

Francuski predsednik Emanuel Makron predstavio je “istorijski plan” pomoći od osam milijardi evra proizvođačima automobila, znatno ugroženima posledicama pandemije.

Srbiji vrata Evropske unije zatvorena do 2030?

Taj novac bi trebalo da posluži i za modernizaciju tog sektora u Francuskoj kako bi ona postala predvodnica po proizvodnji električnih automobila.

“Država će dati nešto više od osam milijardi evra za taj sektor”, rekao je Makron tokom poseti fabrici auto-delova “Valeo” u Etablu, na severu Francuske.

Makron je rekao da je cilj te pomoći da Francuska postane prva evropska zemlja u proizvodnji “čistih automobila” u narednih pet godina sa više od jednog miliona električnih i hibridnih automobila godišnje.

Da bi se podstakla kupovina automobila koja je opala tokom pandemije, Makron je danas najavio povećanje “ekološke subvencije” za kupovinu električnih vozila na 7.000 evra za građane i na 5.000 evra za preduzeća, kao i subvenciju od 2.000 evra za vozila na hibridni pogon.

Takođe se planiraju subvencije za prodaju vozila po sistemu “staro za novo”.

Makron je rekao da je francusko-nemački plan subvencija od 500 milijardi evra, koji je prošle sedmice predstavio Angeli Merkel, “namenjen podršci najugroženijim sektorima”, poput automobilskog.

Predsednik je, međutim, tražio od kompanije “Reno” “garancije” za budućnost zaposlenih u dve fabrike čija je sudbina neizvesna, i naglasio da državni kredit od pet milijardi evra “Renou” “ne može biti odobren” pre ishoda pregovora o tim fabrikama, koji će biti iduće nedelje.

Makron je objavio da je “Reno” pristao da se “pridruži evropskom programu za proizvodnju električnih baterija” za automobile koji predvode konkurenti “Renoa” iz grupacije PSA – “Pežo”, “Sitroen” i “Opel”, i grupacija “Saft”, podružnica naftne kompanije “Total”.

Podrškom tom programu francuska država želi da podstakne domaću proizvodnju, te time uslovljava pomoć autoindustriji.

Makron je danas s generalnim direktorom “Renoa”, Žan-Dominikom Senarom, a zatim s tridesetak direktora automobilskog sektora razgovarao o merama koje treba preduzeti da se iz teškoća izvuče auto-industrija sa 400.000 zaposlenih i još 500.000 ljudi u delatnostima povezanim s proizvodnjom automobila.

Beta, AFP

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Severna Makedonija ukida policijski čas, ugostiteljski objekti počinju da rade

Sre maj 27 , 2020
U Severnoj Makedoniji danas se ukida policijski čas, a od četvrtka, biće dozvoljen delimičan rad ugostiteljskim objektima, odlučila je Vlada   Premijer Oliver Spasovski je rekao da će od četvrtka […]
Bugarski ministar odbrane: Makedonski jezik ne postoji; Blokiraćemo prijem u NATO i EU ako Zaev nastavi da to tvrdi
%d bloggers like this: