Poverenica: Boško Obradović je rasista i ksenofob

Poverenica: Boško Obradović je rasista i ksenofob

Poverenica: Boško Obradović je rasista i ksenofob
Ilustracija, Foto: Screenshot, ravnopravnost.gov.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je da objavljenim video-snimkom kako meša tečnosti različitih boja, lider Dveri Boško Obradović “podstiče strah i stvaranje neprijateljskog okruženja prema migrantima i osobama drugačije boje kože i etničkog porekla”.

Navodeći da Ustav Srbije propisuje pravo na utočište, poverenica je ocenila da Obradović tim performansom krši Zakon o zabrani diskriminacije koji zabranjuju uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, “naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje”.

“Svi mogu da imaju različite političke stavove uključujući i viđenje migrantske politike, ali je nedopustivo vređanje i omalovažavanje po rasnoj, etničkoj i verskoj osnovi, a naročito rasizam i ksenofobija”, upozorila je poverenica, a saopšteno iz njenog kabineta.

Poverenica: Boško Obradović je rasista i ksenofob
Foto: ravnopravnost.gov.rs

Ona je pozvala političare da u svojim nastupima poštuju ljudska prava koja kako je navela, predstavljaju osnov svakog demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava.

Lider Dveri Boško Obradović ranije je na društvenim mrežama objavio spot na kojem se vidi kako on u čašu “čiste” vode sipa obojenu tečnost kako bi upozorio da migranti “prljaju” Srbiju.

Pašalić: Srbija ne sme da toleriše diskriminaciju

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kazao je da Srbija ne sme tolerisati “diskriminatorske pokliče pojedinaca” koji podstiču rasnu, nacionalnu i versku mržnju, posebno imajući u vidu događaje sa kojima se Srbija suočavala u poslednjoj deceniji 20. veka.

Poverenica: Boško Obradović je rasista i ksenofob
Foto: N1

“Neko ko je preživeo toliko stradanja, kao što je slučaj sa našim građanima, mora pronaći razumevanja za one koji se nađu u sličnoj situaciji”, naveo je Pašalić u pisanoj izjavi.

On je rekao da je od početka migrantske krize Srbija pokazala spremnost da svakom građaninu koji se nađe na njenoj teritoriji obezbedi uslove dostojne čoveka i punu zaštitu njegovih prava.

“Činjenica je da je kroz našu zemlju do sada prošlo više od milion ljudi i dece i uprkos tolikom broju migranata potrebna pomoć nikome nije uskraćena”, kazao je ombudsman.

Pašalić je podsetio da je u pogledu spoljnih migracija, Srbija tradicionalno emigraciono područje i da danas, kada je reč o njenim državljanima, važi za područje pretežne emigracije.

“Na njenoj teritoriji registrovani su imigraciona i tranzitna kretanja, kao i ostalom na celom zapadnom Balkanu”, naveo je Pašalić.

Ombudsman je zaključio da u Srbiji trenutno boravi oko 5.000 migranata, od kojih je većina smeštena u prihvatnim centrima i centrima za azil, da veliki broj dece pohađa predškolske i školske ustanove, kao i da je svim migranitima obezbeđena zdravstvena zaštita.

Prodaje se sajt Novinar.rs!

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Pompeo: SAD se spremaju da potpišu sporazum sa talibanima i odu iz Avganistana

Sub feb 22 , 2020
Pompeo: SAD se spremaju da potpišu sporazum sa talibanima i odu iz Avganistana Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je da se SAD pripremaju da potpišu sporazum sa talibanima posle […]
%d bloggers like this: