Dan državnosti Srbije

Dan državnosti Srbije

Image by jorono from Pixabay

Srbija danas, 15. februara na Sretenje, proslavlja svoj Dan državnosti.

U istoriji Srbije, Sretenje predstavlja početak borbe za oslobađanje od Turaka i put ka nezavisnoj srpskoj državi. Na današnji dan 1804. godine u Orašcu, doneta je odluka o pokretanju srpske revolucije, a za vođu Prvog srpskog ustanka tada je izabran Karađorđe.

Na isti dan, 1835. Srpska revolucija je zvanično završena – donet je Sretenjski ustav, prvi moderni ustav srpske države. Iako je ovaj Ustav ukinut samo mesec dana nakon njegovog donošenja, istorijski značaj jednog od prvih demokratskih ustava ne samo u Srbiji, nego i u Evropi, je ogroman. Kako istoričari navode, ostaće upamćeno da je Srbija imala jedan od naajliberalnijih ustava tog doba.

Tokom svoje burne istorije, Srbija je promenila nekoliko ustavnih rešenja, a aktuelni ustav donet je 2006. godine.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. Upravo zbog toga, Sretenje se kao Dan državnosti ponovo proslavlja od 2002. godine prema odluci koja je doneta na zasedanju Skupštine Srbije 10. jula 2001. godine. Od 2012. godine praznuje se 15. i 16. februara.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, zakazao je za danas sastanke sa liderima Crne Gore i BiH, povodom dešavanja u tim državama, kako bi razgovarali o izazovima sa kojima se srpski narod susreće u poslednje vreme.

Prvi sastanak biće sa srpskim predstavnicima iz Crne gore, a nakon toga, kako je najavljeno iz Predsedništva Srbije, sastanku će prisustvovati srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i patrijarh SPC Irinej.

Sastanak će početi u 11 h u Predsedništvu Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će povodom dana državnosti Srbije – Sretenja dodeliti i niz najviših državnih odlikovanja, a među odlikovanim su i predsednik Češke Miloš Zeman i nobelovac Petar Handke.

U Orašcu će sutra biti održana centralna državna ceremonija obeležavanja Sretenja

Izvor: B92

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Vučić nezadovoljan ministrima iz SNS, samo četri ostaju u novoj Vladi Srbije

sub feb 15 , 2020
Vučić nezadovoljan ministrima iz SNS, samo četri ostaju u novoj Vladi Srbije Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su predstojeći izbori “sudbinski važni” jer će na njima, kako je […]
Vučić ponudio pomoć Kinezima povodom novog virusa